Lidský kuchař netřeba. Velký řetězec začíná grilovat hamburgery pomocí robotů

Historek a předpovědí o tom, jak nám roboti vezmou práci, slyšíme stále více. Je proto dobré zaznamenat nějakou konkrétní situaci, která to potvrzuje.

Jedním z oborů, kam mohou roboti vnést zásadní změnu, je stravování. Zatím se robotizace netýká drahých restaurací, ale objevují se první pokusy automatizovat výrobu jednoduchých pokrmů ve velkovýrobnách.

Základní otázkou, na kterou zatím neexistuje odpověď z praxe, je, zda mohou být robotizované restaurace nebo vývařovny dostatečně ziskové oproti provozům s lidskými zaměstnanci. Poprvé se na ni pokusí odpovědět kalifornská společnost CaliBurger – do 50 svých restaurací po celém světě nainstaluje robotické kuchaře jménem Flippy.

Jde o specializované stroje, které mají za úkol otáčet hamburgery – tedy snadnou činnost, na kterou se v současnosti využívají především ti nejméně kvalifikovaní lidé. Tedy osoby, které se dají nejsnadněji nahradit.

Robotičtí kuchaři přichází, robotičtí číšníci nejsou pravděpodobní

Roboty vytvořila společnost Miso Robotics. Uvedla, že stroje testuje už přibližně půl roku a s výsledky je velmi spokojená. Jde přitom o nový projekt, který vznikl teprve vloni v červenci. Stojí za ním tři vědci, kteří se zajímají o umělé inteligence, proto jsou všechny stroje Flippy vybavené značně sofistikovaným softwarem, díky němuž jsou schopní učit se z vlastních chyb.

Web ZME Science popisuje, jak technologicky vyspělý systém to je: „Flippy je vybavený algoritmem, díky němuž se umí sám docela dobře orientovat a má tedy značnou míru autonomie. Na rozdíl od klasických továrních robotů, kteří musí mít vše dokonale precizně zadané, umí se hamburgerový robot přizpůsobit situaci.“ To znamená, že ho nevykolejí nepřesnost ve tvaru hamburgeru nebo v jeho váze, ani když leží hamburger trošku jinde, než by měl.

Kde roboti nestačí

Stroj umí vyndat syrové hamburgery ze sáčku, položí je na gril a ve správný okamžik je otočí a nakonec je, již hotové, sundá. Instalace přístroje trvá pouze pět minut, je schopný nahradit dva zaměstnance. Dá se doplnit o program, který vysílá příkazy přímo z elektrické pokladny, robot pak díky tomu vždy přesně ví, kolik burgerů má připravovat.

Zbytek přípravy, tedy doplnění o sýr a další zpracování, je už na lidském kuchaři. Čéf Miso Robotics David Zito pro CBS uvedl, že se nebojí, že by lidé kvůli této změně přicházeli o práci. „ Lidé budou vždy v pohostinství důležití. A bude potřeba i jiných míst, třeba inženýři a programátoři, kteří budou takové stroje vytvářet.“