Desítky mrtvých mrožů na Aljašce. Vědci hledají vysvětlení

Tisícovky tichomořských mrožů na začátku září připlouvají na severozápadní pobřeží Aljašky. Využívají toho, že zde v létě není sníh – ale zdaleka ne všichni to přežijí.

Američtí vědci v pondělí prokoumali pobřeží u domorodé vesnice Point Lay na Aljašce, našli zde těla 64 mrtvých mrožů. Většinou se jednalo o mladší jedince, většina měla méně než jeden rok. Příčiny smrti nejsou jasné.

Biologové se ale domnívají, že byli ušlapáni staršími mroži, zřejmě při vypuknutí masové paniky, k níž došlo z neznámých důvodů. Zpanikaření mroži se v takových situacích vrhají hromadně do moře, neberou přitom ohledy na menší a slabší kusy. Dospělí mroži přitom mohou vážit až kolem jedné tuny, když se převalí přes zranitelná mláďata, snadno je zabijí.
„Myslíme si, že příčinou byl úprk vyvolaný panikou, je to pravděpodobnější než nemoc,“ uvedli vědci. Tuto paniku mohl rozpoutat lední medvěd, ale také letadlo nebo rychlý člun. Aljašští domorodci mají povoleno legálně mrože lovit jako potravu. Tvrdí, že viděli kolem stáda mrožů prolétat letadlo, které mohlo být příčinou vzniku této paniky.

Letadla a klima škodí mrožům

Americká vládní agentura United States Fish and Wildlife Service radí pilotům jednomotorových letadel, aby se od mrožů ve vodě i na souši drželi nejméně 750 metrů, zatím neidentifikované letadlo se však pohybovalo mnohem blíže a podle svědectví místních kolem mrožů dokonce kroužilo. Podobná pravidla platí i pro vrtulníky a větší letadla, pro ně je hranice dokonce přes 900 metrů.

Na pobřeží u Point Lay dorazilo na začátku srpna několik stovek mrožů, ztráta tolika mladých kusů by mohla představovat pro stádo značný problém, obávají se biologové. V současné době jich tam jsou asi dva tisíce, v minulosti se však na tomto místě shromažďovala stáda o počtu až 40 000 mrožů.

Mroži takové pláže potřebují; za potravou se potápějí k mořskému dnu, ale nejsou na život ve vodě adaptováni tak dokonale jako jiní mořští savci – na rozdíl od nich se musí čas od času vracet na souš. Dříve takto odpočívali na ledových krách, ale s ústupem oceánského ledu se jich začíná nedostávat, a tak se mroži přesunuli více na mořské břehy – ani tam však nemají klid.