Umělá inteligence vydělá do roku 2030 přes 15 bilionů dolarů, tvrdí analýza

Díky umělé inteligenci se do roku 2030 zvýší světový hrubý domácí produkt o 14 procent, tedy o 15,7 bilionu dolarů. To je více než nynější HDP Číny a Indie dohromady.

V dnešní rychle se měnící ekonomice tak umělá inteligence představuje největší obchodní příležitost, vyplývá ze studie společnosti PwC.

Umělé inteligence v roce 2016 (zdroj: ČT24)

Studie předpokládá, že za necelou polovinou veškerých výnosů z umělé inteligence v období 2016 až 2030 bude stát vylepšení produktivity práce. O zbývající se postará zvýšená poptávka spotřebitelů po dokonalejších produktech umělé inteligence.

Kdo vydělá na umělé inteligenci

Největší objem nárůstu zaznamená Čína (26procentní nárůst HDP) a Severní Amerika (14,5 procenta), což dohromady činí 70 procent vlivu na světovou ekonomiku. I Evropa a vyspělé oblasti Asie zaznamenají významné výnosy z umělé inteligence (nárůst HDP do roku 2030 o devět až 12 procent).

Z počátku zaznamená vyšší výnosy Severní Amerika, a to hlavně díky své připravenosti na její příchod a velkému množství pracovních pozic, které by mohly být nahrazeny výkonnějšími technologiemi. Čína začne výnosy USA převyšovat během deseti let, tedy až získá nezbytné technologie i expertizu pro její zavedení.

Rozvojové země zaznamenají skromnější nárůst (méně než šest procent HDP) především kvůli mnohem nižším předpokladům k zavedení technologií tohoto odvětví.

Nová revoluce přichází

„Umělá inteligence v sobě skýtá velký potenciál, ne-li větší než ten, který přinesla automatizace,“ uvedl světový lídr pro oblast umělé inteligence Anand Rao. Obecně nejvyšší výnosy zaznamenají odvětví maloobchodu, finančnictví a zdravotní péče, kde zavedení umělé inteligence zvýší produktivitu, hodnotu produktů a spotřebu.

„K využití plného potenciálu, který umělá inteligence nabízí, je zapotřebí změnit i způsob řízení firem a obecně přijmout koncept, že složitá rozhodování může místo lidí vykonávat umělá inteligence. Tomuto modelu je nutné nejen přizpůsobit interní procesy a organizaci, ale také akceptovat nové typy rizik, která jsou s umělou inteligencí spojena, a naučit se s nimi pracovat,“ doplnil partner v oddělení poradenství PwC ČR Petr Ložek.