Kyborgové současnosti slyší barvy nebo cítí zemětřesení na Měsíci

Jak žijí současní kyborgové? Několik se jich momentálně pohybuje i po Praze.

Rozšíření smyslů pomocí technologií, to je to, co propagují i zažívají lidé, kteří se označují za kyborgy. Několik z nich přijelo na dnešní festival Future Port Prague, jenž představuje současné trendy v technologiích. Brit Neil Harbisson žije s anténou zabudovanou do hlavy již několik let, zatímco jeho kolega Manel Munoz si zařízení pro vnímání atmosférického tlaku na své hlavě teprve testuje. 

Za kyborgy se označují lidé, kteří si nechali nějakou technologii zabudovat přímo do těla tak, že změnila jejich vnímání okolního světa. Takové operace podstupují na vlastní riziko. Harbissonovi ji několik nemocnic rovnou odmítlo, nakonec mu ji provedli lékaři anonymně v jednom ze zdravotnických zařízení, jehož bioetická komise se k operaci vyslovila negativně.

Barvoslepý muž barvy slyší

Harbisson se narodil téměř barvoslepý, dnes však barvy dokáže vnímat díky anténě, kterou si nechal zabudovat do hlavy. Zařízení snímá barvy a mění je na vibrace a zvuky, jež pak Harbisson pociťuje. „Technologie mě spojuje s přírodou, díky ní můžu vnímat přírodu mnohem silněji a v hlubším smyslu,“ řekl.

Jeho kolega Manel Munoz nyní na své hlavě testuje zařízení, které je schopné zaregistrovat změny atmosférického tlaku a přenést je do vnímání jako tlak či vibrace v oblasti ucha. „Zatím to mám týden, zvykám si na to,“ uvedl Munoz. Detektor změn tlaku má umístěný v týle těsně nad krkem, dráty z něj vedou k oběma uším. Podle Munoze potřebuje ještě odladit, například v tom, jak velké změny tlaku bude svému uživateli zprostředkovávat. Munez by si ideálně představoval, aby je cítil přímo jako tlak ve spodní části ušního boltce.

Žena, která cítí zemětřesení na Měsíci

Na vibrace v těle je možné přenášet i informace o zemětřesení kdekoli ve světě. Takové zařízení má v sobě zabudované Harbissonova kolegyně Moon Rivas, která ale v Praze nebyla. Také ona si nechává použitou technologii vyladit. „Nyní bude schopná cítit vibrace i při zemětřesení na Měsíci, zatímco bude stále na Zemi,“ sdělil Harbisson.

Neil Harbisson
Zdroj: Vimeo

Podle něj mohou technologie změnit člověka v jiný živočišný druh. Třeba tím, že mu umožní vnímat infračervené záření, což některé organismy dokážou. Podle Harbissona povede rozšiřování smyslů ke vzniku nového „transdruhu“ s novými smysly a riziko operací se podle něj bude snižovat s tím, jak budou čím dál častější. Sám prý z operace strach neměl. „Můj cíl byl silnější než strach,“ uvedl.

Za kyborga se považuje proto, že technologické zařízení tvoří jednotu s jeho tělem, a to nejen ve fyzickém smyslu. „Nové vjemy ovlivní váš mozek, který se postupně naučí z nich tvořit znalosti. Technologie by bez organismu nefungovala,“ vysvětlil.

Harbisson, Munoz, ale také třeba Liviu Babitz, který má v hrudi zabudované zařízení podobné kompasu, přijeli do Prahy jako hosté nultého ročníku festivalu Future Port Prague. Koná se celý den na Pražské tržnici. Od rána ho navštívilo několik stovek lidí, jak zástupců firem, tak zájemců o technologické noviny. Zakladatel Martin Holečko řekl, že pokud bude festival úspěšný, stane se pravidelnou akcí.