Na Festivalu vědy bude hořet železo a létat raketka

Vědecké experimenty pod širým nebem nabídne Festival vědy, který začíná dnes v 8:30 hodin na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích. Na návštěvníky tu bude čekat 82 stánků, na kterých jim zajímavosti ze světa vědy představí pět vysokých škol, čtyři ústavy Akademie věd ČR a další instituce, které se zabývají vzděláním a vědou. Organizátoři lákají na pokusy s hořením železa, zažehnutím modelu raketového motoru nebo na operaci klíčovou dírkou.

„Festival vědy je skvělou příležitostí pro školáky i celé rodiny pobavit se a zábavnou a hravou formou nahlédnout pod pokličku skutečné vědy. Chtěli bychom také pomoci v rozhodování všem, kteří si vybírají zaměření budoucího studia,“ uvedla za organizátory Tamara Mašatová z Domu dětí a mládeže hlavního města Prahy.

Festival vědy 2017 (zdroj: ČT24)

Zástupci Českého vysokého učení technického předvedou ovládání roboruky, nastartují studentské formule a ukážou, jak se dá bránit zneužití čipových karet. A protože letošní ročník nese název Věda pro zdraví, nebudou chybět ani ukázky technologií, které pomáhají lékařům. Třeba drátky s tvarovou pamětí, které se dají zmuchlat do klubíčka a samy se zase narovnají. Materiály tohoto typu se používají například na zubní rovnátka.

Jak funguje raketa

Odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) zájemcům ukážou, jak funguje raketový motor. Nachystali si experimenty s ohněm, při kterých zažehnou model takového motoru. „Nabídnou zájemcům možnost vystřelit si vlastní raketku, zlikvidovat oheň hasicím přístrojem nebo si nechat zapálit oheň přímo na ruce,“ uvedla Mašatová. K tématu zdraví si VŠCHT připravila zajímavosti o výživě. Vysvětlí, jakou roli mají pro lidský organismus cukry nebo mléko a ukážou, co je z chemického hlediska konzervování potravin.

Vědci z Akademie věd ČR návštěvníkům dokážou, že když je dost kyslíku, zapálit se dá téměř všechno. V jejich pokusech vzplane železo či uhlík. Další skupina akademiků ukáže, proč jsou motýli barevní, a umožní prohlédnout si jejich křídla pod elektronovým mikroskopem.

Festival na Vítězném náměstí potrvá do 18:00 hodin a doplní ho série přednášek odborníků z vysokých škol. Přednášky budou v Ballingově sále v budově Národní technické knihovny v nedaleké Technické ulici. Letošní ročník festivalu je pátý. Loni akci navštívilo asi 15 000 lidí.