Zemi se dnes přiblíží čtyři kilometry velká planetka Florence. NASA uklidňuje: srážka nehrozí

V pátek 1. září se k Zemi nejblíže dostane planetka Florence. Měří přes čtyři kilometry a Zemi bezpečně mine.

  • Vyzkoušejte si simulátor dopadu asteroidů. Je možné zadat spoustu parametrů a výsledek ukáže, jak by zasažená oblast dopadla. Více informací tady.

Tento asteroid (neboli planetka) se k Zemi zatím nikdy nepřiblížil tak blízko jako dnes – vůbec nejbližší vzdálenosti dosáhne kolem poledne. „Přestože se k Zemi přiblížila řada asteroidů blíže než Florence 1. září, všechny byly menší,“ popisuje význam této události Paul Chodas z NASA.

„Florence je největší planetka, které Zemi mine takhle blízko od té doby, co jsme v NASA začali asteroidy sledovat,“ dodává vědec. Vzdálenost však bude dostatečná k tomu, aby bylo jisté, že Zemi nezasáhne: proletí kolem ní ve vzdálenosti asi 7 milionů kilometrů, což je osmnáctinásobek vzdálenosti Země od Měsíce.

Planetka Florence (zdroj: ČT24)

„Jedná se o planetku, kterou lze spatřit jen výjimečně. Astronomové amatéři mají většinou možnost podívat se na vlastní oči jen na větší objekty pohybující se na drahách někde mezi Marsem a Jupiterem. Toto je jiný případ. Planetka (3122) Florence je malým objektem v řádu jednotek kilometrů. V různých zdrojích se hodnoty pohybují od průměru 2,5 do 4,9 km. Jedná se o kamenný asteroid ze skupiny Amor neboli blízkozemní planetku, která současně figuruje i na seznamu potenciálně nebezpečných objektů. A právě to nám dá možnost ji zahlédnout při jejím letošním průchodu opozicí,“ uvádí Hvězdárna Rokycany.

Kdo ji viděl první a jak ji uvidí Češi?

Planetku Florence objevil 2. března 1981 americký astronom Schelte Bus na Siding Spring Observatory. Předběžně byla označena jako 1981 ET3. „Dnes již víme, že planetka oběhne Slunce jednou za 859 dnů, excentricita její dráhy je 0,42 a sklon vůči ekliptice 22°.

Florence mine Zemi v bezpečné vzdálenosti
Zdroj: NASA

Na přelomu srpna a září se dostane na své dráze do relativní blízkosti Země až na vzdálenost 7,066 milionu kilometrů, čímž se krátkodobě zvýší její jasnost k 8,6 magnitudy.“ To znamená, že bude pozorovatelná i středně silnými dalekohledy.

V České republice se bude dát sledovat od devíti večer, ideálně z nějaké hvězdárny. Florence se bude pohybovat relativně rychle od jihu na sever večerní oblohou souhvězdími Kozoroha, východní částí Vodnáře, Delfínem do Lištičky, Labutě a bude mizet z našeho dohledu už jako cirkumpolární v souhvězdí Draka. Půjde o mimořádnou příležitost, znovu se k Zemi dostane podobně blízko až za 40 let. Pozorování planetky se v živém přenosu na internetu bude věnovat i Bareket observatory.

Pro vědce jde o mimořádnou příležitost sledovat tento objekt, který možná doprovázejí i další menší satelity. Budou na ně namířeny nejen optické dalekohledy, ale také radary – díky tomu získají vědci i detailní informace o povrchu tohoto asteroidu s přesností na 10 metrů.