Australské lidožravé žraloky bude hlídat umělá inteligence

Od září začne australská pláže hlídat systém dronů vybavených umělou inteligencí. Stroje budou automaticky sledovat pláže pod sebou a umělá inteligence v nich pozná tvar žraloka ve vodě. Když ho objeví, upozorní plavčíky, že jsou lidé na jejich pláži v ohrožení.

Droni vybavení touto umělou inteligencí nazvanou Shark Spotter budou létat nad plážemi, které jsou statisticky v největším ohrožení žraloky. Algoritmus, který rozpozná tvar žraloka pod sebou, je mimořádně kvalitní: v rozeznání žraloka od jiných tvorů je úspěšný v 90 procentech. Lidé přitom ve stejných podmínkách byli úspěšní jen v 18 procentech případů.

Autor tohoto programu, vývojář Dr. Nabin Sharma z University of Technology Sydney uvedl, že nechce nahradit člověka úplně, ale chce naopak lépe využít jeho potenciál. „Nechceme lidi z tohoto procesu vyloučit, jen jim chceme pomoci, aby byli ve své práci přesnější,“ uvedl.

Dron vidí, dron varuje, dron pomůže

Revolučním algoritmem jsou vybaveny drony Westpac Little Ripper Lifesaver, které mají signální bójky a nafukovací záchranné prostředky, jimiž mohou okamžitě k plavcům a surfařům dopravit pomoc. Nyní jsou doplněné i o megafony, z nichž v případě spatření žraloka okamžitě varují i plavce, kteří se nacházejí ve vodě blízko něj. Tento projekt se testoval déle než rok, nyní se ukázalo, že může být použitý v praxi.

Austrálie je vyspělou zemí, kde dochází k útokům žraloků na člověka nejčastěji. Roku 2016 bylo zaznamenáno 26 útoků, z nichž dva skončily smrtí člověka. Nejčastěji k nim dochází na severovýchodním pobřeží; místní se snaží útokům zabránit pomocí speciálních sítí, jimiž žraloci neproplují. Sítě sice mají velká oka, takže menší ryby jimi mohou proplavávat, ale ekologové se stejně obávají jejich negativních dopadů na ekosystém. Nově testované drony by mohly hrozby útoků žraloků výrazně snížit.