Roboti ve tvaru medúz i vážek se představili v Číně. Vypadají hloupě, ale mají smysl

Přehlídka více než tisícovky nejpokročilejších robotů od 150 firem i vědeckých center z celého světa. A také diskuse předních odborníků o budoucí roli kybernetiky v průmyslu a každodenním životě. To je náplň vrcholící Světové robotické konference a Světové robotické výstavy v Pekingu.

Právě Čína je v posledních letech jedním z lídrů rychle rostoucího trhu s průmyslovými roboty. Loni se celosvětově prodalo 290 000 robotů, kteří pracují v průmyslu. Trh s robotickými zařízeními v tomto odvětví rychle roste. Loni o 14 % a letos se předpokládá dalších 13. Některé stroje na první pohled vypadají jako hračky, které nebudou mít na výrobu velký dopad. 

Vývojáři ale často tvrdí opak. To je případ třeba tohoto dronu, který napodobuje pohyb medúzy. Yan Yu, obchodní ředitel společnosti Festo, vysvětluje, k čemu něco takového může sloužit: „Díky studiu a napodobování doufáme, že najdeme pravidla, kterými se řídí jejich volný harmonický pohyb. Věříme, že tak zlepšíme technologii našich produktů určených pro průmysl. Za druhé doufáme, že díky studiu těchto jednoduchých pohybů budeme umět vytvořit velmi lehké a velmi efektivní výrobky.“

Roboti mají podle studie ministerstva práce a sociálních věcí způsobit v Česku během dvaceti let zánik desetiny pracovních míst. 35 % pozic má pak digitalizace a robotizace výrazně ovlivnit. Týká se to hlavně míst s mechanickou rutinní činností. Některé čínské firmy hledají na výstavě náhradu za lidské zaměstnance už teď.

Kdo se bojí robotů

Huang Jianye, návštěvník výstavy pracující ve firmě spravující síť vysokého napětí, se toho nebojí: „Naší prací je běžně například kontrola a inspekce elektrického vedení. Takové rutinní práce. Protože vysoké napětí je celkem nebezpečné, roboti budou běžně používáni pro úkoly typu: Běž a najdi problém, místo toho, aby to dělal člověk.“

Experti předpokládají, že rozvoj robotiky ještě více urychlí pokroky v programování umělé inteligence. Skutečná samostatnost by strojům otevřela dveře i k náročnějším činnostem. Součástí plánovaných diskusí je tak i otázka, jak zajistit, aby roboti nebyli pro člověka hrozbou.