Poušť rozkvetla. Atacamu pokryl pestrý koberec barevných květin

Poušť Atacama v severní části Chile patří k těm nejsušším a nejméně úrodným místům na Zemi. O to větším překvapením bylo, když ji na konci srpna zakryly květiny.

V posledních dnech zaznamenala severní část Chile neočekávané srážky; byly velmi intenzivní a do pouštních oblastí této země přinesly výrazné množství vláhy. Poušť na to okamžitě zareagovala.

Místní fenoménu říkají „desierto florido“ neboli kvetoucí poušť. Je výjimečný, dochází k němu v průměru jednou za pět až sedm let. Rostliny žijící v poušti totiž mají semena ukrytá hluboko v zemi – když k nim pronikne voda, vyklíčí a vyrostou z nich květiny.

Letošní kvetoucí poušť je výjimečná ještě v jednom ohledu – nikdo ji nečekal. Přišla totiž již dva roky po té minulé: roku 2015 ji způsobily silné deště, které zasáhly oblast Atacamy. Tehdy s sebou však přívalové deště přinesly i katastrofu, velká voda poškodila stovky obydlí a úřady nařídily kvůli hrozícím sesuvům půdy obyvatelům evakuaci.

  • Atacama, zvaná také Puna de Atacama, je nejsušší poušť na Zemi, která se nachází v Jižní Americe. Prší zde velmi zřídka; je uváděno, že v jejím středu se nachází oblasti, kde podle měření neprší po stovky až tisíce let. V oblasti Atacama žije okolo 1 milionu lidí. Důvodem je i velké množství nerostných surovin, které bylo na poušti nalezeno. Obrovská naleziště železné a měděné rudy se stala významným artiklem této nehostinné oblasti.


Nyní zatím nic tak extrémního pozorováno nebylo, snad jen počet kvetoucích rostlin – tento rok jich vykvetlo přes 200 druhů. Událost kromě turistů a fotografů přilákala také botaniky z Chile i zahraničí. Fenomén bude pokračovat i v dalších týdnech, barva pouště se však bude měnit s tím, jak budou kvést další druhy rostlin.