Paleontologové popsali kapesního delfína. Měřil jen metr a byl bezzubý

Paleontologové oznámili objev nového druhu pravěkého delfína. Byl sice ještě bezzubý, ale už hvízdal podobně jako ti dnešní.

Vědci dokázali podobu delfína rekonstruovat z pouhé části jeho hlavy, fosilizované mozkovny. Našla se v řece nedaleko Charlestonu v USA. Z ní se jim podařilo vytvořit vzhled tohoto mořského savce s tupým čumákem.

Byl menší než většina dnešních druhů, měřil jen necelý jeden metr – což je asi polovina délky těla dnešních delfínů. Je to paradox, protože tento miniaturní tvor byl vlastně nejbližším příbuzným skupiny kytovců, mezi něž patří obří vorvani a kosatky. Právě tato skupina mořských savců si také vyvinula schopnost echolokace, tedy navigovat se ve vodě pomocí odrazu zvukových vln.

Delfín dostal jméno Inermorostrum xenops. „Trvalo mu jen čtyři miliony let, než se vyvinul z předchůdců kytovců, kteří měli zuby. Tento delfín byl přitom bezzubý, podobně jako dnešní velryby nebo plejtváci,“ uvedl profesor Robert Boessenecker, který delfína popsal v odborném časopise British Royal Society journal Proceedings B.

Během těchto čtyř milionů let, což je z evolučního hlediska dost krátká doba, přišel delfín o všechny zuby, zmenšil se mu čumák i tlama, ale naopak si vyvinul extrémně svalnaté rty. „Právě ty jsou nejdůležitější,“ popisuje Boessenecker. Na to, že je měl, přišel vědec ze série velmi silných cév, které do této části těla směřovaly.

Olihňožrout se představuje

Z tohoto výzkumu vyplývá, že se delfín živil především olihněmi a sépiemi, možná také menšími rybami. Rozhodně muselo jít o tvory s měkkými těly, která byl schopen rozdrtit mezi rty nebo na patře a nepotřeboval k jejich kousání zuby. Zřejmě po kořisti pátral u oceánského dna; to zase vyplývá z tvaru čumáku, který je ohnutý směrem dolů.

Nešlo o jediného zástupce kytovců, který se v době před 20–35 miliony lety takto změnil – jak krátké, tak dlouhé čumáky se objevily během evoluce mnohokrát a vznikly nezávisle na sobě. Nakonec se nejlépe osvědčila kombinace obou přístupů; dnešní delfíni mají čumáky naprosto průměrné, takže jsou schopni více způsobů lovu.