Unikátní dětský projekt: Vědátorky z výšky zachytí, jak Měsíc zastíní Zemi

Začínající malé vědátorky chtějí zmapovat úplné zatmění Slunce (zdroj: ČT24)

Malé americké vědkyně sestrojily unikátní těleso, které zachytí úplné zatmění Slunce. Záběry chtějí poskytnout agentuře NASA. Astronomický jev nastane nad územím USA již 21. srpna.

Začínající sestry-vědátorky ze Seattlu vymyslely stroj, který jim pomůže proniknout do prostoru vysoko nad mraky. „Doufáme, že dokážeme zachytit, jak Měsíc zastíní Zemi při zatmění Slunce,“ říká devítiletá Kimberly Yeungová.

Už 21. srpna Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce a zakryje ho, přestože je čtyřistakrát menší. Moment, kdy se na planetě za dne úplně setmí, trvá maximálně 7,5 minuty. Okamžik chtějí dívky za pomoci svého balonu zdokumentovat. „Je to kosmické plavidlo a už jsme ho dvakrát otestovaly,“ podotkla jedenáctiletá Rebecca Yeungová.

Na palubu zabudovaly kamery, navigaci a měřicí čidla – vše na solární pohon. Balon dokáže celou konstrukci vynést až do výšky přes 30 kilometrů a úplné zatmění Slunce natočit z ptačí perspektivy. „Je tam GPS, který sleduje zeměpisnou šířku a délku, výšku, rychlost a směr. Máme údaje o teplotě, tlaku a stavu baterií,“ uvedla Rebecca.

Dívky představily svůj vynález dokonce i bývalému prezidentovi Baracku Obamovi. Došlo k tomu na vědecké výstavě pořádané každoročně v Bílém domě na podzim. Záběry úplného zatmění Slunce i všechna ostatní data budou pozorovat na displeji svého notebooku. Závěry svého experimentu chtějí začínající vědkyně věnovat NASA.

Miliony lidí v pohybu

Úplné zatmění bude v srpnu viditelné ze 14 amerických států a z pěti jejich metropolí. Obyvatelé ostatních států USA budou moci pozorovat jen částečné zatmění, kdy zpoza Měsíce bude vystupovat sluneční srpek.

V pásu, odkud bude jev pozorovatelný, žije 12 milionů lidí, několik dalších milionů se pak do oblasti chystá, aby si podívanou nenechali ujít. Jde o velkou událost, neboť Spojené státy na ni čekají takřka sto let.

Kontinentální část USA sice úplné zatmění zažila i v únoru 1979, tehdy ale pás, ze kterého je pozorovatelné úplné zakrytí Slunce Měsícem, prošel jen přes několik severních a severozápadních států.

Zatmění Slunce v USA (zdroj: ČT24)

Evropa si musí na zatmění Slunce pár let počkat

V Evropě nastane tento úkaz v roce 2026 a nejlépe pozorovatelný bude ve Španělsku. V Česku v té době bude k vidění jen částečné zatmění o velikosti 54 procent. To nastalo v České republice naposledy roku 2008, kdy měsíční kotouč Slunce zakryl asi z 24 procent.

Úplné zatmění Slunce v ČR bude možné sledovat podle České astronomické společnosti až v roce 2135. Na severní Moravě bude dlouhé kolem tří minut.