Obloha plná meteorů. V sobotu vyvrcholí roj Perseid

Meteorický roj Perseidy, který je na noční obloze viditelný od 17. července, tento víkend vyvrcholí. Maxima dosáhne v sobotu po 23. hodině. Vzhledem k počasí není ale jasné, kde všude bude k vidění. Úkaz známý jako padání hvězd způsobuje hoření meteorů, které se dostanou do atmosféry.

Každoroční úkaz začíná 17. července a vrcholí kolem 12. srpna, když se Země ocitne v nejhustší části roje. Jeho částice, zpravidla menší než zrnko písku, vstupují do atmosféry rychlostí 60 km/s. Při hoření zazáří jasným světlem, někdy i barevným. V maximu je jich až 80 za hodinu. Perseidy je nejlepší pozorovat okem, viditelné by měly být po celé obloze.

Podmínky pro pozorování Perseid nebudou letos ideální, upozornil Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR. Pro co nejlepší zážitek je podle něj lepší vypravit se do přírody, do míst, kde je tmavá obloha. Společné pozorování meteorického roje pořádá například vsetínská hvězdárna, další bude na Jizerce v jizerské oblasti tmavé oblohy a na Chatě Prašivá ve Vyšních Lhotách v beskydské oblasti tmavé oblohy.

Perseidy proti Měsíci

Meteorický roj Perseidy se bude o pozornost přetahovat v neděli časně ráno s couvajícím Měsícem, který bude ještě stále před poslední čtvrtí. Právě to je totiž nejlepší čas pro sledování asi nejpopulárnějšího meteorického roje severní polokoule. Roj je aktivní po dobu pěti týdnů, přibližně od 17. července do 24. srpna. V maximu, které každoročně přichází kolem 12. až 13. srpna, se pozorovatelé mohou za ideálních podmínek těšit na sto až dvě stě meteorů za hodinu. Tento případ to ale letos bohužel nebude. Na pozorovatelné hodinové frekvenci se negativně podepíše již v úvodu zmíněná přítomnost Měsíce na ranní obloze. 

Perseidy vznikly částečným rozpadem komety 109P Swift-Tuttle. Ta má periodu asi 134 let a naposledy se u Slunce objevila v roce 1992. Znovu se k němu přiblíží v roce 2126. Název mají Perseidy podle souhvězdí Perseus, protože při pozorování to vypadá, jako by právě z tohoto místa vycházely. Roj je znám už 1757 let.

Perseidám se lidově říká padající hvězdy nebo slzy svatého Vavřince, který má svátek 10. srpna. Vavřinec byl římský klerik, který byl umučen v roce 258 při pronásledování křesťanů. Zaživa byl upečen za to, že odmítl vydat císaři církevní poklady a místo toho je rozdal chudým. Za svatého ho mají katolíci, pravoslavní a některé větve anglikánské a luteránské církve.