Technika v horku: Vedra snižují výdrž notebooků o desítky procent, slunce je ničí

Současné vysoké teploty se mohou projevit snížením výdrže baterií notebooků o desítky procent. Extrémní teplo nebo přímý sluneční svit je mohou i nenávratně poškodit. Shodli se na tom zástupci počítačových firem oslovení ČTK.

Počítače a notebooky podle produktového manažera Lenova Pavla Janicha dokážou samy o sobě generovat vysoké teploty při náročnějším provozu, jako je třeba hraní her nebo práce s graficky a procesorově náročnými programy, a s teplem venku se jejich zahřátí ještě stupňuje. To vede k častějšímu spouštění větráku a vyšší spotřebě počítače.

Solární paradox – čím větší horko, tím méně elektřiny (zdroj: ČT24)

„Lidé by neměli vystavovat displej pravidelně a dlouhodobě přímému intenzivnímu slunečnímu záření, aby nedošlo k poškození LCD panelu, které by se projevilo jeho zčernáním. Obecně je také třeba upozornit, že u levných notebooků, které využívají šasi z běžných plastů, hrozí při extrémních teplotách, například za okénkem auta, jeho změknutí a následná deformace celého počítače,“ dodal prodejní manažer Toshiby Tomáš Konečný.

Počítač na slunce nepatří

Počítače renomovaných značek jsou v extrémních teplotách testované, přesto by podle zástupců HP měli uživatelé dbát na to, aby nebyly vystaveny přímému slunci a také je nepokládat na měkké podložky, které omezují řádné chlazení. PC bývají vybavená teplotním čidlem, které je v případě přehřátí vypne.

Provoz více počítačů v jedné místnosti může podle Petra Zajíčka z Dellu zvýšit teplotu v prostoru, protože zbytkové teplo, které odchází z větráčků PC, je vyšší než okolní teplota. „Současná moderní počítačová elektronika má výrazně nižší spotřebu energie, a tím i produkuje méně ztrátového tepla. Zcela jiná situace ale je, pokud vystavíme počítač delšímu pobytu na přímém slunci,“ podotkl.

Velké počítače – velké problémy

Výraznější vliv má vysoká venkovní teplota na provoz datových center, kde bývají umístěny stovky výkonných serverů. „Vysoké denní a noční teploty mohou ovlivňovat dostupnost datového centra až desetinásobným zvýšením poruch. Ty souvisí s nedostatečným odvodem tepla do okolí a způsobí vypínání ochran chladicích zařízení,“ uvedl Pavel Herout ze společnosti Altron, která datová centra buduje.

Zvýšení venkovní teploty o jeden stupeň Celsia znamená nárůst příkonu chlazení průměrného datového centra o tři procenta. Pravidelným čištěním teplosměnných ploch pak datové centrum ušetří minimálně 15 procent elektrické energie za rok.

Vydáno pod