Na vesmírnou stanici odletěli tři astronauti: Rus, Američan a italský čahoun

Na ISS míří 60letý Ital, jeden z nejvyšších astronautů (zdroj: ČT24)

V pátek 28. srpna dostane Mezinárodní vesmírná stanice ISS tři nové obyvatele. Na palubu by měli vstoupit krátce před půlnocí.

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu odstartovala v 17:41 kosmická loď Sojuz MS-05, která má po šestihodinovém letu dopravit na ISS další tři členy posádky.

Novými členy posádky ISS se stanou ruský kosmonaut Sergej Rjazanskij, americký astronaut Randolph Bresnik a jejich italský kolega z Evropské kosmické agentury (ESA) Paolo Nespoli.

Ke stanici by se loď měla připojit ještě dnes, dokončení pevného připojení by mělo proběhnout mezi 23:41 a 23:51, pokud vše půjde podle naplánovaného šestihodinového schématu.

Astronauti na stanici budou provádět stovky vědeckých experimentů v oborech biologie, biotechnika, fyzika a ekologie. Nová trojice podle plánu stráví na oběžné dráze kolem Země více než čtyři měsíce, než se v prosinci vrátí domů.

Připojí se k nynějším třem obyvatelům ISS, jimiž jsou velitelka, americká astronautka Peggy Whitsonová, ruský kosmonaut Fjodor Jurčichin a další Američan Jack Fischer.

Rekordní posádka

  • Vůbec nejvyšším člověkem ve vesmíru byl Američan Jim Wetherbee, který měřil 193 centimetrů. Ten ale létal do kosmu i na ISS raketoplány, nikoliv ruskými raketami.

Tato posádka patří k těm nejstarším: dvaačtyřicetiletý Rjazanskij je nejmladší, následuje Randy Bresnik ( 49) a nejstarší je šedesátiletý Paolo Nespoli. Tento italský astronaut je současně jedním z nejvyšších lidí, kteří kdy byli na ISS. Měří 188 centimetrů; ještě v devadesátých letech dvacátého století by jeho návštěva stanice nebyla možná. Tehdy totiž ještě měl sovětský kosmický program limity pro výšku kosmonautů, kteří by raketami Sojuz mohli letět.

Americký astronaut Scott Parazynski, který měřil také 188 centimetrů, v té době kvůli tomu se Sojuzem nemohl letět. Z opačného důvodu nesměla letět 160 centimetrů vysoká Wendy Lawrencová – byla pro Sojuz příliš malá. Vše se změnilo až po roce 1997, kdy byly podmínky přizpůsobeny vyšším americkým astronautům.