Japonku zabilo kousnutí kočkou. Šelma na ni asi poprvé v dějinách přenesla nebezpečný virus

Vědci se obávají, že se nebezpečná nemoc, proti níž neexistuje lék, přenáší na člověka nejen z klíštětě, ale také od koček.

Japonská média informují o případu ženy, kterou pokousala toulavá kočka. Během deseti dní padesátiletá žena zemřela: kočka na ni totiž zřejmě přenesla virus SFTS.

Arbovirus SFTS je vědcům známý od počátku jednadvacátého století, kdy byl roku 2009 objevený a izolovaný v Číně. Zřejmě vznikl v pohoří Ta-pie-šan v centrální Číně někdy mezi roky 1918 a 1995. Je extrémně nebezpečný, úmrtnost na něj dosahuje až 30 procent, v Japonsku „jen“ 20 procent. Každoročně jím tam onemocní asi 60 osob, údaje z Číny nejsou známé.

  • Jde označení pro viry různých skupin, které jsou přenášeny na obratlovce členovci sajícími krev. Způsobují onemocnění různého charakteru, například záněty mozku, u nás zejména klíšťový, horečnatá onemocnění s vyrážkou (dengue), krvácivé stavy a další. 

Až doposud se lékaři domnívali, že ho přenáší pouze klíšťata, případ z Japonska ale ukazuje na další vektor přenosu, o němž se zatím jen spekulovalo. Z klíšťat se tento arbovirus přenáší na mnoho druhů savců, například na myši, ježky, jaky nebo právě kočky. Doposud ale nebylo pozorováno, že by byl schopný přenosu mezi nimi.

Virus přišel z Číny

Prvním místem, kde byl virus SFTS (neboli Severe Fever with Thrombocytopenia Syndrome) pozorován, sice byla východní a střední Čína, velmi rychle se ale rozšířil také do Korey a Japonska.

Vědci zatím prověřují, zda žena nemohla přijít s virem do kontaktu jinou cestou, ale zatím vše nahrává tomu, že šlo právě o přenos přes kočičí kousnutí. Na těle zemřelé ženy totiž nebyly pozorovány žádné známky kousnutí klíštětem, rychlost vývoje nemoci také odpovídá tomu, jak by postupoval, kdyby ho odstartovalo právě kousnutí kočkou.

Proti této chorobě zatím neexistuje jediný lék ani vakcína. Jediný způsob, jak se s ní vypořádat, je léčit symptomy, jimiž jsou horečka, zvracení a silný průjem. Jediná prevence je nenechat se pokousat klíštětem.