Japonsko chce poslat astronauta na Měsíc. Má tam přistát už za 13 let

Japonsko na začátku července představilo své vesmírné záměry. Jsou značně ambiciózní, hodnotí je svět.

Poprvé v dějinách oznámila japonská vesmírná agentura JAXA, že směřuje za Mezinárodní vesmírnou stanici ISS. Konkrétně na Měsíc, kam by se měl první Japonec podívat už někdy kolem roku 2030.

Prvním bodem japonského vesmírného programu by měla být spolupráce na misi NASA v roce 2025. V jejím rámci by měla na oběžné dráze Měsíce vzniknout vesmírná stanice, menší obdoba ISS, která obíhá kolem Země. Právě toto místo by se mělo stát odrazovým můstkem pro dobývání naší přirozené družice.

Japonští představitelé doufají, že v tomto plánu budou hrát klíčovou roli, zejména díky pokročilým technologiím, jež je Japonsko schopné (a ochotné) poskytnout. Právě přísun japonských technologií by měl Zemi vycházejícího slunce zajistit trvalé místo na vesmírné základně. Ze stanice by pak měl kolem roku 2030 odletět lidský astronaut na měsíční povrch.

Tento plán byl představen zástupci agentury JAXA ministerstvu vzdělání s tím, že další podrobnější a konkrétnější návrhy ho doplní již na začátku příštího roku.

Dlouhodobé plány agentury JAXA

Japonská vesmírná agentura JAXA přitom již delší dobu plánuje, že v roce 2018 či počátkem roku 2019 vyšle nepilotovanou misi na Měsíc. Japonci se tímto způsobem snaží udržet krok v dobývání kosmu s Čínou a dalšími rychle se rozvíjejícími zeměmi. 

JAXA uvedla, že by mohla vypravit na Měsíc raketu bez lidské posádky ve fiskálním roce, který začíná 1. dubnem 2018. Podle japonských médií JAXA předložila v pondělí tento návrh vládním expertům ministerstva vzdělání, kultury, sportu, vědy a technologie.

Japonsko již v letech 2007–2008 úspěšně vyslalo družici Kaguja na oběžnou dráhu kolem Měsíce. Pokud by se příště sondě podařilo na souputníku Země přistát, zařadilo by se Tokio po bok USA, bývalého Sovětského svazu a Číny, které tohoto cíle dosáhly.

Malou čtyřnohou japonskou sondu SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) o hmotnosti 150 kilogramů by měla vynést raketa typu Epsilon-5, jež odstartuje z vesmírného centra Učinura v prefektuře Kagošima. Přistání je plánováno na místě, které objevila japonská sonda Kaguja a které je označováno jako kráter Marius.

Projekt vzbuzuje naděje na oživení japonských vesmírných misí, JAXA ale ještě nemá pro vyslání rakety na Měsíc zajištěné finanční prostředky.

Japonský kosmický program byl ochromen lety hospodářské stagnace země a zaměřil se především na malé vědecké projekty. JAXA nicméně prošla v poslední době reorganizací a chce svou působnost rozšířit. Agentuře se také podle všeho dostává podpory od premiéra Šinzó Abeho, který se snaží prosazovat rozvoj technologií s využitím v obranném sektoru.
Japonsko už má ve vesmíru několik špionážních družic s kamerami či radary, celý systém byl vyvinut v 90. letech pod vlivem obav ze Severní Koreje a „zelenou“ dostal po zkouškách severokorejských raket.

Začátkem roku 2015 japonská vláda schválila nový desetiletý program rozvoje vesmírných technologií. Na tento účel má být vynaloženo okolo pěti bilionů jenů (asi bilion korun) a do roku 2025 vypuštěno osm družic.