Jak se vytváří předpověď sucha? Stojí proti sobě pět modelů

Předpovědět tak komplikovaný fenomén, jako je sucho, není vůbec snadné – modely mají obrovské množství proměnných a je v nich až příliš informací. Přesto jsou české modely velmi přesné. Jak je to možné?

Lidé, které zajímá, jak velké sucho je a bude v nejbližších dnech, najdou informace na webu www.intersucho.cz. Jde o projekt brněnského Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR.

Vědci pracují s pěti předpovědními modely a každý den aktualizují předpověď pro celou republiku. Údaje využívají především zemědělci – jsou užitečné i pro všechny ostatní, kteří s vodou pracují. Vědci však upozorňují, že se může stát, že jednotlivé předpovědní modely se od sebe výrazně liší, řekl jeden z tvůrců projektu Petr Štěpánek.

Souboj živlů: Když sucho vítězí nad dešti (zdroj: ČT24)

Předpověď míry sucha se liší především ve dnech nestabilního a často se měnícího počasí. Sucho se na mapě vyjadřuje sedmistupňovou škálou. Někdy se při složitějších povětrnostních situacích může stát, že pro některé oblasti se předpověď liší až o několik stupňů dané škály, která pracuje s procentuální odchylkou od průměrného stavu v letech 1961 až 2010.

Pět modelů stojí proti sobě

„V některých situacích je počasí velmi variabilní a obtížně předpověditelné, proto se nespoléháme pouze na jeden, ale na pět předpovědních modelů. Jsou to ty, které se ve světě hojně používají. Tři jsou veřejně dostupné a další dva, které mají o něco větší úspěšnost, získáváme na komerční bázi díky podpoře Akademie věd ČR a ministerstva zemědělství a spoluprací se Státním pozemkovým úřadem,“ uvedl Štěpánek.

V portfoliu jsou modely národních meteorologických služeb Velké Británie, USA, Kanady a Francie, pátý model je velmi spolehlivý od Evropského centra pro střednědobou prognózu.

Jejich výstupy se však mohou lišit kvůli tomu, že každý model používá jiné fyzikální vzorce pro výpočet a jsou laděné na něco jiného. Podle Pavla Zahradníčka, jenž se na projektu také podílí, může jeden model upřednostňovat přesněji určené srážky, jiný teploty a výpočty se pak liší.

Všude samé proměnné

Aby vědci vypočítali aktuální míru sucha a její predikci, používají kombinaci prvků, jako jsou předpověď maximální a minimální teploty vzduchu, množství srážek, vlhkosti vzduchu, slunečního svitu a rychlosti větru.

U každého modelu také uživatel vidí úspěšnost v posledních třech týdnech. Může tedy při své práci dávat větší váhu jednomu z nich, přičemž v každém katastru může vyhovovat jiný model.

Podle aktuální předpovědi je zřejmé, že jižní část republiky zůstane v příštích dnech výrazně sušší než severní část. Nejpostiženější je jižní Morava, kde už voda z půdy prakticky zmizela.