První slovenská družice vysílá data, tým už chystá experimenty

První slovenská družice za týden od vynesení na oběžnou dráhu kolem Země vyslala balík dat, autoři projektu chystají další experimenty. Informoval o tom dnes Jakub Kapuš, šéf projektového týmu, za kterým stojí Slovenská organizace pro vesmírné aktivity, univerzity a technologické společnosti.

Malou slovenskou družici skCUBE spolu se zhruba třemi desítkami dalších nanosatelitů, včetně českého satelitu VZLUSAT-1, dopravila na oběžnou dráhu raketa, která byla vypuštěna z indického kosmodromu na ostrově Šríharikota v Bengálském zálivu.

„Mise je momentálně úspěšná. Podle prvních dat systém funguje skvěle. Momentem vypuštění indické rakety jsme splnili i další cíl projektu, a to vypuštění první slovenské družice,“ uvedl Kapuš. Dodal, že Slovensko je 78. zemí, která vyslala na orbitu družici.

Družice vysílá údaje ze svých jednotlivých senzorů, ze systémů orientace, baterií, solárních panelů či vysílačky. Získaná data jsou přístupná veřejnosti, vysílání družice mohou zachytit i radioamatéři.

Co udělá družice bez stabilizace

Tým expertů již zahájil jeden z plánovaných experimentů, když vypnul automatický stabilizační mechanismus a sleduje, jak se zařízení bude chovat.

Dalšími experimenty bude využití kamery k pořízení fotografií Země, dále testování vysokorychlostního rádiového přenosu a využití nízkofrekvenčního přijímače ke zkoumání různých jevů ve vysokých vrstvách atmosféry. Životnost družice je odhadována asi na dva roky.

Slovenská družice se pohybuje rychlostí zhruba 7,8 kilometru za sekundu, Zemi oběhne jednou za asi půldruhé hodiny.