Týden astronomie v Praze nabídne špičkovou vědu i program pro veřejnost

V Praze se sejdou špičkoví astronomové z celého světa. Část jejich programu bude přístupná i pro veřejnost.

Více než tisícovka vědců z celé Evropy i mimoevropských zemí představí na astronomické konferenci v Praze poslední výsledky svého výzkumu. Pro veřejnost nabídne Evropský týden astronomie a kosmických věd (EWASS) výstavy a přednášky.

Akce, kterou pořádá Evropská astronomická společnost ve spolupráci s Českou astronomickou společností, začíná dnes a potrvá do pátku 30. června. Oznámil to Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Vědci představí nejnovější výsledky výzkumů planet a hvězd, ale třeba i přístrojů či softwaru týkajících se kosmických věd. Program však bude i pro široku veřejnost.

Doprovodný program pro širokou veřejnost

Výstava AD INFINITUM – Pohlédněte do hlubin vesmíru. Výstavu najdete v Galerii Věda a umění v budově Akademie věd České republiky na Národní 3, Praha 1. Výstava bude přístupná ve všední dny od 10 do 18 hodin.
Venkovní výstava Vesmír – Dobrodružství objevů. Na 20 panelech 2x2 metry najdete pohledy do objektů vzdáleného vesmíru získané největšími teleskopy světa. Výstava bude umístěna před Rudolfinem, kde se také 29. června uskuteční živý koncert.
Nenasytné černé díry: Do češtiny překládaná přednáška „The Greedy-Massive Black Holes“ (Nenasytné masivní černé díry) profesorky Francoise Combesové z Observatoře v Paříži. Přednáška se uskuteční ve středu 28. června od 16 hodin v budově Akademie věd České republiky na Národní 3, Praha 1 (bude označeno tabulemi).
Vesmírné fotky: Do češtiny překládaná přednáška „The Best Space Images from NASA's Astronomy Picture of the Day“ (Nejlepší záběry vesmíru v Astronomickém snímku dne NASA) profesora Roberta Nemiroffa z Michiganské Technologické Univerzity v USA. Přednáška se uskuteční v pátek 30. června od 16 hodin v budově Akademie věd České republiky na Národní 3, Praha 1 (bude označeno tabulemi).