Vědci poprvé nafilmovali nejzáhadnější kočku světa ve volné přírodě

Kočka bornejská neboli kočka Grayova je pro vědce jednou z nejzáhadnějších šelem vůbec. Teprve nyní získali její první video z přírody.

Kočka bornejská žije, jak její jméno napovídá, pouze na ostrově Borneo. Pozorována v přírodě byla jen několikrát a veškeré informace, které o ní věda má, pocházejí z pouhých šesti kůží ulovených koček a jediného živého exempláře odchyceného ještě ve 20. století.

Vědci o jejím způsobu života vlastně vědí stejně málo, jako o tom, jak žili před miliony let dinosauři. Nevíme, co loví, netušíme, jak žije, není nám známo, jak se rozmnožuje. Na konci května představili biologové vůbec první video této kočky natočené v přírodě. Podařilo se to týmu vědců z Univerzity v Oxfordu ve spolupráci s indonéskými biology. Společně se jim povedlo roku 2016 nainstalovat na 28 míst pralesa 54 foto a videopastí v oblasti Rungan Landscape. Přístroje po kočkách pátraly po dobu 28 dní: 

Toto místo je plné bažin a vřesovišť, jde tedy o oblast, kde se dříve nepředpokládalo, že by kočky bornejské mohly žít. Ze všech přístrojů uspěl jen jediný, a to právě osmadvacátý den výzkumu a ještě k tomu na velmi krátkou dobu – i tak se podle autorů jedná o zásadní objev.

Vědci odmítli prozradit přesné místo, kde byly tyto záběry pořízeny – nechtějí prozradit, kde kočka žije kvůli případným pytlákům. V současné době žije maximálně 2500 kusů tohoto zvířete, podle IUCN navíc kvůli ničení jejich přirozeného ekosystému jejich počet klesá.