Je to moc drahé. Írán už nechce poslat do vesmíru astronauta

Írán opustil plán na start kosmické lodi s lidskou posádkou.

Írán upustil od plánu vyslat do vesmíru svého prvního kosmonauta vzhledem k příliš vysokým nákladům. Oznámila to agentura IRNA. Start kosmické lodi s lidskou posádkou se plánoval na příští rok a podle íránských expertů měl celý projekt přijít na zhruba dvacet miliard dolarů (500 miliard korun).

Íránci v rámci svého vesmírného programu údajně už roku 2010 úspěšně do kosmu vyslali raketu, na jejíž palubě byla myš, želva a hmyz. Ve druhé raketě v roce 2015 byla opice, která se vrátila živá. V únoru téhož roku umístil Teherán na oběžnou dráhu kolem Země družici vlastní výroby. Podle agentury IRNA šlo už o čtvrtý satelit místní výroby, který Írán vyslal do vesmíru.

Půl miliardy korun za cestu do kosmu

Jako vůbec první Íránec se do vesmíru podívala jako turistka v roce 2006 čtyřicetiletá Američanka íránského původu Anousheh Ansariová. Za let na palubě ruské lodi Sojuz údajně zaplatila 20 milionů dolarů.

Touhou Íránu je mít na oběžné dráze vlastní satelit, který bude monitorovat přírodní katastrofy a který také zlepší telekomunikační kapacitu země. V roce 2013 tehdejší íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád prohlásil, že je připraven vzít na sebe riziko a stát se prvním íránským astronautem.