Jaká je duše teroristy? Psychologové to zjišťovali v kolumbijském vězení

Vědci popsali na skupině 66 bývalých teroristů, v čem je jejich psychologická výjimečnost. Studie je vůbec největší takovou prací, jaká zatím vznikla.

Jejím subjektem se stali teroristé z paramilitantních skupin v Kolumbii. Všichni někoho zavraždili, mnozí z nich byli přítomní při masakrech, při nichž zemřely stovky lidí.

Vědci při tomto jedinečném výzkumu našli abnormální vzory v morálních soudech teroristů. Autoři práce tvrdí, že vytvořili systém, který rozpozná v lidské psychice tendence, které vedou ke schopnosti spáchat teroristický čin.

Mezinárodnímu vědeckému týmu trvalo déle než čtyři roky, než získali k vězněným teroristům přístup. Připravili pro ně sérii psychologických testů většinou zaměřených právě na různé morální volby. Vědci pak výsledky teroristů porovnávali s tím, jak si vedli běžní lidé. Mohli tak najít body, v nichž se obě skupiny liší.

Když měli normální lidé v testech volit mezi možnostmi, které vedly k výsledku „způsobím někomu škodu úmyslně“ a „způsobím někomu škodu náhodou“, volili většinou ty, které způsobovaly újmu neúmyslnou. U teroristů tomu bylo přesně opačně.

„Extrémní teroristé soudí chování jiných lidí podle výsledků, nikoliv podle toho, jaké jsou záměry spojené s činností,“ uvedli vědci. Jde o první studii, která se tomuto tématu věnovala – je to úspěch především proto, jak obtížné je dostat se k takovým osobám. Také výsledek je zatím první prací, z níž vyplývá, že s teroristickou činností je spojený nějaký morální kód nebo psychologická vlastnost.

Klíčová otázka: jsou všichni teroristé stejní?

Autoři studie zveřejněné v odborném časopise Nature Human Behaviour doufají, že jejich výsledky by mohly vést k vytvoření funkčního psychologického profilu teroristy, jenž by se dal využít pro forenzní a kriminalistické účely.

Zatím jsou jejich výsledky pro něco takového nedostatečné, bude potřeba ještě mnoho nejasností upřesnit. Vědci podotýkají, že také není jasné, zda jsou závěry platné univerzálně, tedy pro všechny teroristické skupiny – ve studii totiž byli zahrnuti pouze teroristé pocházející z ultrapravicových skupin operujících v Kolumbii.

Je dost dobře možné, že psychologické profily například teroristů s náboženskými nebo nacionalistickými motivy se od sebe mohou značně lišit. Kolumbijští teroristé se dali na tuto dráhu prakticky vždy pro peníze – za zabíjení lidí byli dobře placení.

Vydáno pod