Z Nového Zélandu poprvé odstartovala do vesmíru raketa. Je na baterky a má motor z 3D tiskárny

Dnes v 6:20 vzlétla z novozélandského poloostrova Mahia nová soukromá kosmická raketa Electron společnosti Rocket Lab.

Šlo o první testovací let této rakety, podle společnosti skončil úspěchem, nikoliv ale absolutním. Rocket Lab je jednou z mála firem na světě, které zvládly vývoj své rakety vlastními prostředky od samého začátku – a za méně než čtyři roky. První fáze vzletu, zážeh druhého stupně a oddělení prvního při dnešním prvním zkušebním startu proběhly v pořádku. Raketa však dnes při své premiéře nedosáhla až na oběžnou dráhu kolem Země. Po nezbytných analýzách příčiny se uskuteční ještě dva další zkušební starty, které už povolil americký Federální letecký úřad. Pokud bude vše v pořádku, přikročí Rocket Lab k zahájení komerčního programu. 

Raketa Electron má vynášet malé družice a další podobné náklady o hmotnosti do 225 kilogramů na různé nízké oběžné dráhy, to vše za lákavou cenu. Start jedné rakety má totiž vyjít na pouhých 4,9 milionů dolarů.

Startovací rampa soukromého Rocket Lab Launch Complex 1 stojí na novozélandském Severním ostrově, na jeho poloostrově Mahia mezi Napierem a Gisbornem. Místo pro starty bylo zvoleno s ohledem na minimální pravidelnou leteckou a námořní dopravu v oblasti:


Představitelé Rocket Lab uvádějí, že počítají s tím, že za rok by mohli připravit kolem 30 startů, později průměrně 1 start týdně, přičemž mezi dvěma na sebe navazujícími starty bude technický personál potřebovat k přípravě pouhých 72 hodin. Po zahájení plné výroby lze prý očekávat více než 50 startů ročně, maximálně však 120 startů za rok. Pro srovnání, v loňském roce se uskutečnilo 22 startů z USA a 82 z dalších států.

Raketa se spoustou vylepšení

„Nová soukromá raketa Electron by měla přispět k větší intenzitě vypouštění malých komerčních družic za přijatelnou cenu. Raketa Electron je dvoustupňová a při její výrobě jsou na trup i nádrže použity uhlíkové kompozitní materiály, takže konstrukce je lehká a přitom dostatečně pevná. Celková výška rakety je 17 metrů při průměru 1,2 metru. Do nákladového prostoru by se měla vejít malá družice nebo podobné zařízení, anebo 82 základních CubeSatů, případně kombinace těchto nákladů. Hmotnost s nádržemi naplněnými palivem je 11 650 kilogramů. Pro srovnání: Úspěšná soukromá raketa Falcon 9 je rovněž dvoustupňová, vysoká je však 70 metrů, její průměr je 3,66 metru a na nízkou oběžnou dráhu vynese až 22 800 kilogramů nákladu,“ uvádí český expert Pavel Toufar

„Pohonné látky tvoří vysoce rafinovaná forma petroleje s americkým označením RP-1 (Rocket Proppelant nebo také Refined Petroleum) a kapalný kyslík. Motor je zajímavý tím, že při výrobě některých jeho součástí (vstřikovač, čerpadla, hlavní palivové ventily, spalovací komora) se používá 3D tisk. Podle informací z firmy Rocket Lab stačí na tisk dílů pro jeden motor zhruba 24 hodin. Další novinkou je používání elektricky poháněných čerpadel paliva i okysličovadla, elektrickou energii dodává celkem 16 lithium polymerových baterií,“ doplňuje Toufar.