Chybí peníze. Rusko odkládá vypuštění vlastního Hubbleova teleskopu

Vypuštění ruského vesmírného dalekohledu Spektr-UF (ruské verze Hubbleova teleskopu) se kvůli nedostatků peněz nejspíš odloží. Informovala o tom v úterý agentura TASS s odvoláním na zdroj z ruské kosmické agentury Rosskosmos. Nejbližší možný termín vypuštění teleskopu by se tak posunul na rok 2024.

Plány na projekt vesmírného teleskopu Spektr-UF pocházejí z 80. let. Rusko ho chtělo vypustit do vesmíru už v roce 1997.

Ruští vědci chtějí pomocí nového teleskopu zkoumat fyzikální procesy v raném vesmíru, vznik hvězd a vývoj galaxií, atmosféry planet a komety nebo procesy, které vedou k pádu vesmírných objektů do takzvaných černých děr. Termín vypuštění teleskopu ruské úřady už několikrát posunuly, naposledy na rok 2021.

„Navrhují se škrty v rozpočtu projektu a to bez kompenzace nákladů až do roku 2020. To znamená, že naplánovaný termín vypuštění teleskopu (rok 2021) není reálný, nejbližší možný termín by se posunul minimálně na rok 2024,“ řekl spolupracovník agentury.

Vliv na vypuštění teleskopu mají podle zdroje agentury TASS především vleklé schvalování dokumentů, pomalý proces uzavírání smluv Rosskosmosu a dále opožděné platby za již provedené práce. Rosskosmos tak například zatím nezaplatil britské firmě e2v za výrobu součástek teleskopu.