Robot, který nahradí piloty. Agentura DARPA ukázala, jak přistává

Americká vojenská agentura DARPA hledá pro Spojené státy technologie, které by jim měly zabezpečit technologický náskok.

V polovině května představila průběžný výsledek projektu ALIAS, neboli Aircrew Labor In-Cockpit Automation System. Jde o robotický systém, který by měl v případě nějakého problému lidského pilota zasáhnout a převzít řízení nad letadlem. Cílem je, aby uměl bezpečně přistát, a to i s těmi největšími letadly.

V tomto případě se to podařilo, ALIAS simulovaně přistál s virtuálním Boeingem 737-800NG. To je zásadní pokrok, doposud se to totiž dařilo jen s menšími stroji, jako je Cessna Caravam DHC Beaver nebo Diamond DA42.

DARPA zveřejnila video, na němž se to systému ALIAS podařilo, zatím jen na leteckém simulátoru. Tento systém je složený z avioniky a mechanického ovládání, které by se mělo dát instalovat do prakticky jakéhokoliv letadla – od malé Cessny až po obří strategický bombardér B-52. ALIAS by měl sám analyzovat vlastnosti letounu a adaptovat se na ně.

Umělý pilot se učí létat sám

Přístroj je vybavený adaptivní inteligencí, je tedy schopen se sám učit, jak se dané letadlo optimálně ovládá. Zpočátku by měl pilota jen pasivně sledovat, přibližně během měsíce létání by měl umět řídit letadlo podobně dobře jako člověk.

DARPA plánuje tento stroj v několika různých verzích – od těch, které budou pilota jen doplňovat a pomáhat mu s řízením v kritických situacích, až po ty, které by mohly lidského pilota zcela nahradit. Pro DARPA na systému ALIAS pracuje společnost Aurora.

Společný výsledek by měl ušetřit síly lidského personálu a zlevnit létání – což jsou všechno jen eufemismy pro to, že stroj nahradí lidského pilota. Tento systém se stará jen o vojenské využití, ale je prakticky jisté, že pokud uspěje, budou se o jeho aplikace zajímat i komerční společnosti.