Supové používají make-up. Vědci řeší proč

Mysleli jste si, že lidé jsou jediný živočišný druh, který používá make-up? Omyl, podle nové studie tento komunikační trik využívají i supové.

Make-up plní u lidí roli komunikačního nástroje. U supů je jeho role podle nové studie velice podobná. Přišli na to biologové, kteří zkoumali populaci supů mrchožravých na Kanárských ostrovech.

Vědci pozorovali, jak si zvířata barví tváře a bílé peří rudou hlinkou. Sledovali, jak si ptáci s bílým a žlutým peřím na obličejích cíleně máchají hlavu v rudém bahně; supové přitom pohybují hlavami ze strany na stranu, aby si bláto nanesli na tělo co nejlépe a nejpravidelněji.

Vědci zveřejnili informace o tomto pozorování v odborném časopise Ecology. Ptáci si na vzhledu dávají záležet obecně, mnoho druhů si vylepšuje vzhled tím, že pomocí různých látek například zdůrazňují jasnost svých barev – anebo ji pomocí prachu naopak potlačují. Ale úprava pomocí bahna je podle biologů něco diametrálně odlišného.

Bojové maskování

Supové jsou teprve druhým druhem ptáků, u nichž bylo takové chování pozorováno. Tím prvním byl orlosup bradatý. Dělají to ovšem v naprosté tajnosti, jen když není přítomný žádný další tvor – vědci na to přišli naprostou náhodou. Orlosupové to dělají z prostého důvodu: aby tak ukázali svou dominanci. Samci s takto zdůrazněnou hlavou působí jako silnější a ti bez umělého zbarvení jim ustupují. V tajnosti maskování aplikují právě proto, aby si ostatní konkurenti mysleli, že jde o jejich přirozené barvy.

Na Kanárských ostrovech žijící supové ale aplikují make-up zcela veřejně; navíc to dělají všichni, samci i samice. Zajímavé ovšem je, že populace stejného druhu supů žijících v Egyptě využívá stejný trik jen občas – bahno si na hlavu aplikuje jen malá část ptáků. Podle vědců může být příčin více, s určitostí však má toto chování společenský rozměr. Jedním z možných vysvětlení je, že se takto hejna supů zdobí kvůli identifikaci – podobně jako si třeba indiánští válečníci nanášeli barvy svého kmene.