Lucemburská vesnička ovládá vesmírnou flotilu satelitů

Příjezd do vesnice Betzdorf v Lucembursku lemují pole a pastviny s přežvykujícími kravami. Skoro nic nenasvědčuje tomu, že právě odsud je řízena flotila několika desítek družic, které kromě jiného dopravují televizní signál do 325 milionů domácností po celém světě.

 „Odsud z Betzdorfu kontrolujeme 40 satelitů. Máme jich celkem 65, takže podobné středisko potřebujeme i na druhé straně zeměkoule, abychom mohli řídit i zbytek. Takže druhé podobné středisko je v Princetonu ve Spojených státech,“ vysvětluje viceprezident společnosti lucemburské společnosti SES Markus Payer.

Když SES (Societé Européenne des Satelittes - Evropská satelitní společnost) v roce 1985 vznikla, byla prvním privátním provozovatelem družic v Evropě. Zlatou akcii firmy dodnes drží lucemburská vláda.

Síla signálu

Dvě flotily družic SES, umístěných na geostacionární oběžné dráze 36 000 kilometrů nad zemí a na střední oběžné dráze okolo 8000 km, nyní vysílají na zem signál více než 7500 televizních kanálů pro několik stovek klientů a zprostředkovávají také datové přenosy.

Za zámečkem u obce Betzdorf, kde mimochodem prožil dětství současný lucemburský panovník Jindřich I., vyrostly na jižním svahu od 80. let minulého století desítky velkých bílých talířových antén a moderní kruhová budova samotného řídicího střediska. Podle Payera je umístění ideální, umožňuje zajistit bezpečnost a nabízí i prostor k případné další expanzi.

Čech kontrolující kmitočty

Firmu v těchto dnech po řadě let opouští její jediný český zaměstnanec Tomáš Český, odchází do důchodu. Ve společnosti se zabýval kmitočtovým plánováním, tedy zajišťováním, aby se signály z jednotlivých družic navzájem neovlivňovaly a nerušily. „Všechno se dá koupit, jenom kmitočty se koupit nedají,“ poznamenal před novináři tento týden v Betzdorfu, který v rámci své návštěvy Lucemburska navštívil český premiér Bohuslav Sobotka.

Životnost družic je dána množstvím paliva, které jim umožňuje manévry a tedy udržení se v té pozici, kde jsou potřeba. Přibližně polovinu paliva přitom satelit spotřebuje při prvotním zaparkování na cílovou dráhu. Při „chytrém“ využívání druhé poloviny paliva k udržovacím manévrům je pak družice schopna sloužit okolo 15 let.

Letos v březnu se družice firmy nazvaná SES-10 dostala do vesmíru při ostře sledovaném startu rakety Falcon 9 americké firmy SpaceX podnikatele Elona Muska. Poprvé byl tehdy opakovaně použit první stupeň nosné rakety.