Pivo potlačuje bolest lépe než paracetamol, dokládá metastudie

Že konzumace alkoholu vede k nižší úrovni bolesti, se ví už od starověku – ostatně právě to zřejmě bylo hlavní příčinou toho, proč se vlastně začaly kvašené nápoje v pravěku pít.

Vědci až doposud měli problém s tím prokázat přesvědčivě, jak velký je vliv alkoholu na potlačení nebo zmírnění bolesti – výsledky různých prací totiž byly velmi rozporuplné a rozdílné. Proto se tým lékařů z University of Greenwich vedený Dr. Trevorem Thompsonem rozhodl, že se na toto téma podívá podrobně.

Devadesátka ČT24: Pivo jako národní nápoj a zdroj bohatství (zdroj: ČT24)

Z výsledků metastudie (tedy studie jiných studií) vyplývá, že pokud se objem alkoholu v krvi zvýší na úroveň asi 4–5 vypitých piv, výrazně to posouvá práh bolesti. Autoři práce na to přišli z hluboké analýzy 18 různých dílčích studií na toto téma. Vědci výsledky zveřejnili v odborném časopise The Journal of Pain.

Zapomenuté vlastnosti alkoholu

Výsledky tohoto výzkumu dokládají, že alkohol je efektivním analgetikem, jehož účinek má měřitelnou hodnotu. Překvapivé je, že alkohol v těchto testech uspěl lépe než paracetamol, který je nejčastěji využívanou látkou při potlačování bolesti.

To samozřejmě neznamená, že by lidé měli začít při první bolesti hlavy okamžitě pít rum. Podle autorů práce spíše jejich studie upozorňuje na stránku alkoholu, o níž se příliš nemluví a která je díky moderním analgetikům vlastně již téměř zapomenutá. V dobách před nimi však ještě alkohol po staletí sloužil jako nejčastěji používané analgetikum – u chirurgických zákroků i jako potlačování bolesti v běžném životě.

Vydáno pod