Kyborgové v Praze. Lidské tělo v náhradách se představuje

Sluchadlo hudebního skladatele Bedřicha Smetany i nejnovější kochleární implantáty nahrazující sluch, umělou ledvinu, která zachraňovala životy prvním dialyzovaným pacientům v Praze 50. let, i moderní dialyzační přístroje, schopné zčásti nahradit funkci ledvin i jater představuje výstava v Národním technickém muzeu v Praze.

Kromě toho návštěvníci výstavy uvidí například také srdeční čerpadlo testované v 70. letech v Brně i „umělá srdce“ HeartWare a HeartMate, či dřevěné nohy a ruce v protikladu k bionickým protézám.

Pod názvem Člověk v náhradách aneb Technika slouží medicíně přibližuje široké spektrum funkčních i estetických náhrad lidského těla. Od protéz končetin, zubních, cévních či prsních implantátů přes náhrady funkce ledvin, jater, slinivky, srdce či plic až po nervovou stimulaci či kompenzaci hlasu, sluchu a zraku. Organizátoři je získali od šesti desítek subjektů.

Výstava Člověk v náhradách (zdroj: ČT24)

Výstava připravená s Univerzitou Karlovou a Národní lékařskou knihovnou seznamuje s historií i současností protetiky. Ukazuje možnosti, perspektivy i hranice náhrad lidského těla a zachycuje unikátnost výsledků propojení jednotlivých oborů medicíny, vědy a techniky.

Zájemci poznají možnosti medicíny, jak lidé pomocí přístrojů posouvají omezení svého těla i to, co a jak je možné plnohodnotně či částečně v lidském těle nahradit. Uvidí, k jakým úspěchům v posledních desetiletích díky spolupráci odborníků z oblasti lékařství, elektroniky, kybernetiky, mechaniky, statiky či designu a na základě využití moderních technologií a materiálů došlo.

Budoucnost protetiky

„Mohou porovnat současné možnosti s historií oboru i poznat jeho další směřování,“ uvedl před dnešní vernisáží ředitel Národního technického muzea (NTM) Karel Ksandr. Upozornil, že na přípravě výstavy, která stovky exponátů zařazuje do dvanácti sekcí, se podílely desítky špičkových odborníků z jednotlivých oborů. „Zdravotnická technika je důležitou oblastí - i ta naše sbírky obohacuje,“ dodal.

Expozice je stěžejní akcí NTM v letošním roce, otevřena bude až do 4. března příštího roku. Doplní ji široká nabídka speciálních programů pro školy a řada akcí pro veřejnost. Více informací je na internetové adrese www.ntm.cz.