Biologové zachránili extrémně vzácného bílého orangutana

Bílý orangutan s modrýma očima byl zachráněn ekologickou nadací BOS na Borneu. Pětiletou samici drželi domorodci jako kuriozitu.

Orangutaní samice zřejmě trpí leucismem, tedy sníženou pigmentací. Při této genetické poruše chybí zvířatům všechny typy kožního pigmentu – na rozdíl od albinismu, kdy zvířata nemají jen melanin.

Zvíře je tedy velmi citlivé na světlo, které špatně snáší. V bornejské džungli ho našli 26. dubna domorodci, dva dny ho drželi jako bizarní hříčku přírody v jedné izolované vesnici. Experti z Borneo Orangutan Survival Foundation (BOS) ho odtamtud odvezli 29. dubna a nyní ho pozorují a sledují jeho zdravotní stav.

Albínský orangutan
Zdroj: BOS

Vědci doufají, že se tato orangutaní samice bude moci co nejdříve vrátit do přírody. Zvířata postižená leucismem jsou schopná poměrně normálně existovat a dokonce se i množit, z přírody známe mnoho podobných případů. Zatímco u plazů, zejména u hadů, je tato genetická odchylka poměrně běžná, u orangutanů se objevuje s pravděpodobností 1: 10 000. Orangutani v současné době extrémně trpí likvidací jejich přirozeného prostředí.

V létě roku 2016 Indonésie vůbec poprvé překonala Brazílii v kácení tropických pralesů a úbytek zrychluje navzdory moratoriu z roku 2011 zaměřeného na ochranu přírody a boj proti změnám klimatu – popsali to tehdy vědci v odborném časopise Nature Climate Change.
V období let 2000 až 2012 v Indonésii zaniklo 60 000 kilometrů čtverečních pralesa, což je oblast zhruba stejně velká jako Irsko. Ke kácení částečně přispívá snaha získat půdu pro pěstování palmového oleje a farmaření. A tempo úbytku zrychluje.

Orangutani nezvládají odlesňování

V samotném roce 2012 se odlesňování v Indonésii dotklo 8400 kilometrů čtverečních. V Brazílii, které se v poslední době podařilo snížit úbytky pralesů, to bylo „jen“ 4600 kilometrů čtverečních. „Musíme zvýšit vymahatelnost práva a kontrolu v samotné oblasti,“ uvedla vedoucí autorka studie z Marylandské univerzity Belinda Margonová, která rovněž pracuje jako úřednice na ministerstvu lesnictví Indonésie.

Horizont ČT24: Vypalování pralesů decimuje populaci orangutanů (zdroj: ČT24)

Indonésie zavedla moratorium na kácení lesů v roce 2011, částečně kvůli tomu, aby zpomalila odlesňování, které ničí přirozené prostředí orangutanů, sumaterských tygrů a dalších volně žijících zvířat. Norsko také přislíbilo poskytnout Jakartě jednu miliardu dolarů (20,1 miliardy Kč), pokud zpomalí odlesňování. „Zdá se, že moratorium nemělo zamýšlený efekt,“ citovala agentura Reuters zprávu vědců.