Galilejské jezero vysychá. Izrael řeší, jak zachránit hlavní zdroj pitné vody

Posvátné místo, kde Ježíš podle biblického příběhu konal zázraky. Teď na zázrak čeká samotné Galilejské jezero. Na začátku léta je totiž hladina na historicky nejnižší úrovni. Od původní břehové linie jezero ustoupilo až o 130 metrů.

 „Teď se nacházíme na konci deštivého období. V této části roku by hladina vody v jezeře měla být na nejvyšší úrovni. Letos ale zůstala nízko. Může za to sucho, které Izrael postihlo, hlavně pak sever země,“ vysvětluje příčiny problému hydrolog Amir Givati. 

Mizející voda v Galilejském jezeře (zdroj: ČT24)

Podle izraelských meteorologů byla letošní zima vůbec nejsušší. V severní části země napršela jen polovina toho co obvykle, budoucnost jezera ale ohrožuje i probíhající klimatická změna. Teplejší a sušší vzduch znamená rychlejší vypařování. Teď kvůli vypařování klesá v létě hladina zhruba o půl centimetru za den, v příštích letech to ale může být až dvojnásobek.

„Nevypadá to dobře. Hladina v přístavu je příliš nízko, takže poprvé od založení do něj nebude možné vjet lodí. Problémy s vodou se pořád jen zhoršují,“ říkají lidé žijící v okolí jezera. 

Nedostatek pitné vody řeší Izrael odsolováním vody ze Středozemního moře. Dokáže tak pokrýt až 75 procent celkové spotřeby. Zatím ale neexistuje plán, který by počítal s dodávkou odsolené vody přímo do jezera - tak, aby se jeho vysychání zastavilo.