Britský inženýr si vyrobil létající brnění podle vzoru Iron Mana

Od země se ve čtvrtek poprvé před diváky odlepil létající oblek britského vynálezce, inženýra Richarda Browninga. Ovládat vynález není zrovna jednoduché, navíc má velkou spotřebu paliva.

Oblek na první pohled létá stejným způsobem jako ten, který používá komiksový a filmový hrdina Iron Man, dokonce má i pohonné systémy umístěné na rukách. Browning ho předvedl na konferenci TED, představil tam i videa z jeho testování a vznik celého projektu. 

Browning je jednak inženýr, ale současně milovník adrenalinových sportů. Oba obory, v nichž exceluje, spojil dohromady – a výsledkem je létající oblek.

Pohánějí ho trysky na rukou a na zádech. Naučit se je stabilizovat, udržet v poloze a ještě jimi manévrovat, bylo podobně náročné jako ve zmíněném filmu. První let trval jen šest sekund a skončil pádem – stejně jako mnoho dalších.

Kdo chce mít létající oblek?

Browning tvrdí, že o jeho létající oblek už projevilo zájem několik investorů a oslovil ho prý i muž z britské armády. „Nemyslím si, že se začne používat masově, že by si ho na sebe někdo oblékl, když si potřebuje zaletět pro nákup do samoobsluhy,“ uvedl skromně vynálezce.

Podle vyjádření pro média si uvědomuje, že jeho vynález musí být zakotvený v realitě, jinak nemá šanci uspět. Srovnání s komiksovým vynálezcem Tonym Starkem se brání, reálný létající oblek nechce mít vybavený zbraněmi.

Inženýr získal na oblek jménem Daedalus finance přes startupový program Gravity. Praktické použití takového vynálezu není úplně jednoduché; ovládání obleku je náročné, spotřeba paliva extrémní, použití rizikové.

Je velmi nepravděpodobné, že by se tento vynález stal přelomem v dopravě nebo se začal sériově vyrábět. Spíše je ukázkou lidského důvtipu a schopnosti vytvářet zajímavé a zcela nepraktické věci.

Vydáno pod