Čínská nákladní loď úspěšně odstartovala do vesmíru. Jde o první krok ke stavbě vlastní stanice

Čína vyslala ve čtvrtek do kosmu svou vlastní zásobovací loď, s níž se pokusí zakotvit u své vesmírné laboratoře. Jedná se o další krok ve snaze Číny zřídit do roku 2022 vlastní trvale obydlenou orbitální stanici.

Zásobovací loď Tchien-čou 1 bez lidské posádky odstartovala v 19:41 místního času (13:41 SELČ) z nejnovějšího čínského kosmického střediska Wen-čchang v jižní ostrovní provincii Chaj-nan, napsala agentura AP. Vynesla ji raketa Dlouhý pochod 7. Start přenášela živě čínská televize.

Zásobovací loď Tchien-čou 1 (Nebeské plavidlo) unese šest tun nákladu, dvě tuny paliva a může být na cestě bez posádky tři měsíce, uvedla čínská státní média. Je naprogramována, aby po dosažení kosmické laboratoře prováděla vědecké pokusy.

Experimentální laboratoř Tchien-kung 2 (Nebeský palác 2) umístila Čína na oběžnou dráhu v loňském roce. Dva čínští kosmonauti strávili v laboratoři celý měsíc; byla to nejdelší čínská mise s lidskou posádkou.

Čína: nová vesmírná velmoc

Základní modul budoucí čínské vesmírné stanice o hmotnosti 20 tun má být vypuštěn příští rok. Celá 60tunová stanice by měla být plně funkční v roce 2022 a fungovat by měla nejméně deset roků, napsala agentura AP.

Čína se po někdejším Sovětském svazu a po Spojených státech v roce 2003 stala teprve třetí zemí, která dokázala vlastními silami vynést na oběžnou dráhu člověka. V roce 2008 první čínský kosmonaut vystoupil do volného prostoru a v roce 2013 přistála nepilotovaná čínská vědecká sonda na Měsíci. Podle odborníků ale čínský kosmický program za americkým a ruským stále ještě zaostává.