Lepší auta i zdravotnictví. Česko a Izrael chtějí posílit spolupráci ve vědě

Česko a Izrael chtějí posilovat spolupráci ve vědě a výzkumu, která by pomohla i modernizaci českého průmyslu. Dnes se na tom při jednání v Praze shodli vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a izraelský velvyslanec v Česku Daniel Meron. Oba také kladně hodnotili činnost české vědecké diplomatky Delany Mikolášové, která na českém velvyslanectví v Tel Avivu působí od roku 2015.

„Robustní český průmysl se potřebuje výrazným způsobem přeorientovat na vysokou přidanou hodnotu a tady je velká příležitost pro izraelské podniky i výzkumné instituce aplikovat na trhu svoje výzkumné projekty,“ řekl Bělobrádek novinářům po setkání s Meronem. Za jednu z takových příležitostí označil zavádění digitálních technologií v automobilovém průmyslu.

Meron upřesnil, že zájem o spolupráci má zejména mladoboleslavská automobilka Škoda Auto, jejíž vozy jsou třetí nejprodávanější značkou v Izraeli. Jejich vývoz do této země stále roste. „Škoda zjišťuje, zda je něco na digitálním poli, kde bychom jí mohli pomoci dělat ta nejlepší auta na světě,“ řekl velvyslanec.

Nová energie pro české zdravotnictví

Možnosti spolupráce vidí i v elektronizaci zdravotnictví. Podle něj se o zavádění nových technologií do tohoto oboru bude při návštěvě Izraele zhruba za pět týdnů zajímat ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

Bělobrádek také podotkl, že vědecká spolupráce Česka s Izraelem je významná i kvůli tomu, že Izrael patří v tomto oboru ke světové špičce. Meron v této spolupráci vidí základ budoucích vztahů obou zemí. „Československo pomohlo v letech 1947 a 1948 při zakládání státu Izrael. Před 70 lety spolupráce byla o zbraních poslaných do Izraele, dnes mluvíme o vědě. To je budoucnost vztahů mezi Českem a Izraelem,“ řekl velvyslanec.

Oba si také pochvalovali činnost Mikolášové, jejímž úkolem je zlepšovat propojení vědeckých a vzdělávacích institucí, ale i firem v obou zemích. Meron uvedl, že díky práci české vědecké diplomatky dorazí do Česka v červnu delegace deseti špičkových vědců, kteří budou na Masarykově univerzitě v Brně jednat o výměně vědeckých poznatků.