Švédská firma implantuje svým zaměstnancům mikročipy

Na nabídku nechat si implantovat mikročipy reagovala většina zaměstnanců pozitivně. Usnadní jim práci i ovládání nejrůznějších přístrojů.

Švédská firma Epicenter sídlící ve Stockholmu nabídla svým zaměstnancům, že jim implantuje mikročipy. Okolo 150 mladých pracovníků tuto nabídku přijalo. Čipy jsou veliké jako zrnko rýže a do masité části mezi palcem a ukazováčkem zájemcovy ruky se vpraví injekční stříkačkou.

K čemu je čip? Usnadní život

Prozatím zaměstnancům firmy Epicenter slouží k otevírání dveří a obsluze kopírek, do budoucna se plánuje, že pomocí čipu budou moci platit kávu. „Největším přínosem je podle mého pohodlí,“ řekl zakladatel firmy a její výkonný ředitel Patrick Mesterton. „V podstatě se jedná o náhradu jiných komunikačních zařízení, ať už kreditních karet, nebo klíčů,“ dodal. Připomněl také, že lidé si nechávají do těla vpravovat kardiostimulátory, což považuje za mnohem závažnější zásah.

Události: V Česku i celé Evropě roste kyberkriminalita (zdroj: ČT24)

Je bezpečné mít v ruce čip?

I tak vyvolává tento krok podobně jako většina nových technologií otázky spojené s bezpečností a ochranou soukromí. Na rozdíl od identifikačních karet anebo firemních telefonů se člověk od mikročipu oddělit nemůže.

Podle Bena Libbertona, mikrobiologa ze stockholmské lékařské univerzity, se budou etická dilemata zvyšovat spolu s důmyslností mikročipů. Tvrdí, že data získaná z tohoto zařízení se liší od dat původem z chytrého telefonu. „Data o nositelově zdraví, kde se nachází, jak často a jak dlouho pracuje, zda chodí na toaletu a podobně,“ vypočítává Libbertion to, co by mohlo jít zjistit.