Kočky nejsou sobecké. Nový výzkum naznačuje, že člověka mají opravdu rády

O kočkách toho možná víme mnohem méně, než jsme si mysleli. Nová studie na ně vrhá zcela jiné světlo, než jsme zvyklí.

Kočky mají pověst sobeckých zvířat, jimž jde jen o vlastní prospěch; člověka berou jen jako někoho, kdo je zásobuje potravou, čistí jim záchod a dá se na něm ležet. Podle nové studie trojice amerických biologů je však tento příběh nepravdivý – kočky mají mnohem komplexnější uvažování.

Na výzkumu se podíleli vědci z Oregon State Iniversity a Monmouth University, kteří výsledky práce zveřejnili v odborném časopise Behavioral Processes. Podle nich si lidé jen chování koček mylně vykládají, ve skutečnosti se zřejmě k lidem chovají mnohem více „altruisticky“, než si myslíme.

Autorkami studie jsou Kristyn Vitale Shreveová, Lindsay Mehrkamá a Monique Udellová. Popisují v ní, že nedostatek reakcí na sociální podněty, jenž je kočkám přisuzován, je zřejmě způsoben tím, že úplně nerozumíme tomu, jak kočky reagují.

Člověk pro kočky není jen čistič záchodu

Testovaly dvě skupiny, v každé bylo 19 domácích koček. Lišily se tím, že v první skupině byly jen kočky žijící s lidmi, ve druhé skupině se nacházely pouze kočky, které žily celý život v útulcích. Kočky byly na dvě a půl hodiny oddělené a pak jim vědci nabídli odměnu, jež mohla vypadat velmi odlišně. Vždy se jednalo o tři odměny ze čtyř kategorií: potrava, vůně, hračka anebo interakce s člověkem.

Vědkyně vždy tyto odměny různě namíchaly, aby zjistily, co si kočky vyberou. Výsledek? Hodnotily, kterou odměnu si kočky vybraly jako první i to, jak dlouho nad kterým předmětem strávily. Ukázalo se, že nejvíce kočky z obou skupin zaujala interakce s člověkem. Dávaly mu s velkou pravděpodobností přednost nejen před hračkami, ale dokonce i před jídlem. Asi polovina koček dala přednost člověku nad čímkoliv ostatním a interakci s ním věnovala více než 65 procent času.

Podle vědeckého týmu to ukazuje, že kočky opravdu mají rády člověka a nejsou s ním jen proto, že je živí nebo je zásobuje hračkami a dává jim pocit bezpečí. Je možné, že ho opravdu „mají rády“, podobně jako je tomu u psů. Vědci ve své studii doporučují, aby proběhl další výzkum na větším množství zvířat. Mohl by lépe vysvětlit, jak moc se ve znalosti koček mýlíme.