Vlků v Beskydech nepřibývá. Hlavní příčinou je odstřel na Slovensku

Počty vlků v Beskydech dlouhodobě stagnují. Vliv na velikost vlčí populace má zřejmě i legální lov těchto šelem na Slovensku. Ukazuje to nová studie publikovaná ve vědeckém časopise Plos One.

„Vlci, kteří jsou na Slovensku legálně loveni, zůstávají na území Chráněné krajinné oblasti Beskydy stále velmi vzácní. Oproti tomu přítomnost rysa ostrovida, který je celoročně chráněný v České republice i na Slovensku, je mnohem častější,“ uvedl Jan Piňos z Hnutí Duha Olomouc.

Na Šumavu se vracejí vlci (zdroj: ČT24)

Výzkum je založen na analýze dat, která byla získána při desetiletém monitoringu šelem v letech 2003 až 2012 a kromě odborníků z Česka se na něm podíleli i vědci ze Švédska či Španělska.

Vlci na Slovensku jsou loveni příliš často

„V období monitoringu bylo každý rok na Slovensku zabito 74 až 159 vlků. Navzdory tomu, že nejbližší smečky na Slovensku se vyskytují jen deset až padesát kilometrů od českých hranic, vlk byl v Beskydech v posledních deseti letech velmi vzácným druhem. Celkově byl zaznamenán během zimního stopování čtrnáctkrát, méně častěji než rys ostrovid,“ uvedl Piňos.

Dodal, že zvyšující se počet vlků ulovených na Slovensku zvyšoval počet záznamů vlka v Beskydech v následujícím roce. „Tato závislost může být vysvětlena lovem na Slovensku, kdy ztráta jednoho vlka z rodičovského páru vede k rozpadu smečky a ke zvýšenému rozptylu jedinců, kteří se častěji mohou vyskytnout v okrajových oblastech, jako jsou Beskydy,“ míní Piňos.

Vlčí problém nezná hranice

Podle hlavního autora studie Miroslava Kutala z Hnutí Duha Olomouc se od roku 2013 výrazně rozšířilo území, kde je vlk na Slovensku celoročně chráněný. „Nyní je nutné podrobněji zmapovat, zda jsou tato území pro ochranu vlčích rodin na Slovensku dostatečně velká a umožní vlkům trvalý návrat do Beskyd podobně, jak se vlci vracejí do severních a východních Čech z Německa a Polska,“ míní Kutal.

V současnosti jsou podle Piňose vlci na Slovensku chráněni celoročně, a to v chráněných územích soustavy Natura 2000 a v pásmu několika kilometrů kolem hranic s Polskem, částečně také s Českou republikou a Maďarskem. Navzdory lepší ochraně se zatím vlkům nepodařilo založit smečku v Beskydech, tři jiné smečky se ale od roku 2014 vytvořily v Čechách.