Austrálii zasáhlo opravdové Sharknado. Žralok byl nalezen ve vnitrozemí

Australský stát Queensland byl tento týden zasažen neobvykle silným tropickým cyklonem Debbie. Doprovází ho nejen velké materiální škody, ale také absurdní situace. Podobnou scénu znají diváci série kultovních filmů Sharknado (Žralokonádo), kde při bouři padají žraloci z nebe.

Živel zasáhl hlavně hotelové komplexy u Velkého bariérového útesu, turisty přivážely z ostrovů zpět na pevninu trajekty. Zatím naštěstí nejsou hlášeny žádné ztráty na životech. Až na jednu:


Ve čtvrtek ráno byl nedaleko města Ayr nalezen žralok. Dostal se do vnitrozemí právě zásluhou cyklonu, který přinesl téměř půl metru srážek. Ty zvýšily hladinu odvodňovacích kanálů napojených na moře – jinak téměř vodyprostými kanály náhle teklo tolik vody, že do vnitrozemí se jimi mohl dostat 1,5 metru dlouhý žralok.

  • Fenomén Žralokonádo (v originálu Sharknado) pochází z roku 2013, kdy vznikl stejnojmenný americký film, v němž bouře přinese do Los Angeles stovky hladových žraloků. Film i jeho další tři pokračování (pátý díl vyjde letos) se staly symbolem absurdního humoru v úmyslně nekvalitním zpracování. Série si získala kultovní status.

Queenslandští hasiči už varovali občany, aby se k těmto místům nepřibližovali, podobná situace by se podle nich totiž mohla opakovat. V tomto případě se jednalo o žraloka bělavého, jednoho z mála druhů žraloků, kteří útočí na lidi. Jsou velmi teritoriální; když cítí, že je jejich území ohrožené, mohou i zabíjet. Navíc často pronikají řekami do vnitrozemí, a to jak v Austrálii, tak také v Indii – tam typicky žerou mrtvá zvířata v řece Ganze. Právě útoky těchto žraloků při pobřeží New Jersey v roce 1916 se staly inspirací pro román a následný filmový hit Čelisti.

Cyklon Debbie ničí přírodu

Silné proudy způsobené bouří mohly podle oceánologů poškodit Velký bariérový útes, který už tak trpí bělením korálů.

Rozsah zkázy budou nyní zkoumat. Ačkoli jsou cyklony v této oblasti běžné, jedním z následků klimatických změn je pravděpodobně i zvýšení frekvence silných cyklonů.

„To skutečně testuje odolnost ekosystému Velkého bariérového útesu,“ podotkl expert David Wachenfeld. „Je pravděpodobné, že (cyklon Debbie) způsobil mnoho škod,“ myslí si mořský ekolog Joshua Madin.

Debbie se přihnal na queenslandské pobřeží v úterý jako cyklon čtvrtého stupně, což je druhý nejvyšší. Doprovázel jej vichr přesahující rychlost 260 kilometrů v hodině a evakuováno před ním bylo 25 tisíc osob.