Dva astronauti dnes vystoupí do vesmíru. Na plášti ISS nainstalují dok

Americký astronaut Shane Kimbrough a jeho francouzský kolega Thomas Pesquet provedou dnes první z naplánované série tří pracovních směn mimo Mezinárodní vesmírnou stanici. Trvat má jako obvykle šest a půl hodiny.

Členy posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) čeká v nadcházejících týdnech série tří pracovních směn vně orbitálního komplexu. První dva výstupy, plánované na 24. března a 2. dubna, budou věnovány chystané instalaci druhého mezinárodního dokovacího uzlu pro přistávání budoucích komerčních lodí na stanici.

Sledujte dnešní výstup do volného prostoru zde:

Nejprve dnes astronaut NASA Shane Kimbrough s francouzským kolegou Thomasem Pesquetem z Evropské vesmírné agentury (ESA) příští týden připraví spojovací adaptér PMA-3, který je potřebný k instalaci dokovacího uzlu. Při následující směně o týden později, v neděli 2. dubna, pak Kimbrough a astronautka NASA Peggy Whitsonová dokončí kabelové propojení PMA-3.

  • V roce 2013 se na oběžné dráze kolem Země kvůli průsaku vody do přilby skafandru málem utopil italský kosmonaut Luca Parmitano. Po zahájení práce vně ISS ohlásil problém s vodou z klimatizačního systému skafandru, kterou vdechoval a která se mu dostala i do očí. S návratem do orbitálního komplexu musel Parmitanovi pomoci jeho americký kolega Chris Cassidy, se kterým mimo stanici pracoval.

Další výstup do kosmického prostoru je stanoven na 7. dubna. Při něm budou spolupracovat Whitsonová a Pesquet. Čeká je přemístění boxu s různou technickou výbavou a zařízeními, včetně věcí potřebných k vědeckým experimentům. Uvolní tak místo pro nový takový box, který by na oběžnou dráhu měla dopravit nákladní loď Cygnus společnosti Orbital ATK. Její start je po několika odkladech nyní stanoven na 25. března v 03:00 SEČ.

Podívejte se, jak to vypadá v ISS: