Pěstování lidských orgánů na zakázku přijde už za pár let, předpovídá slavný americký futurolog

Biotechnologie zcela změní svět, jak ho známe, předvídá Ray Kurzweil. Orgány ze zkumavky jsou podle něj už v podstatě za rohem.

Za deset let bude běžné transplantovat lidem orgány vypěstované z jejich vlastních buněk, je přesvědčen americký vynálezce, spisovatel a futurolog Ray Kurzweil. Řekl to na veletrhu výpočetní techniky CeBIT v německém Hannoveru. Optimistický je i pokud jde o další oblasti moderní techniky.

Obchod s orgány v Číně (zdroj: ČT24)

Dnes může být podle Kurzweila situace pro lidi, kteří potřebují transplantaci, velmi těžká. Jsou zařazeni do pořadníku a často se stane, že zemřou dřív, než se pro ně najde vhodný orgán. I když dopadnou dobře, orgán se najde a transplantace se podaří, musejí brát imunosupresiva, aby jejich tělo nový orgán neodmítlo.

Autorita futurologie

To vše se podle devětašedesátiletého Američana, který se podílí mimo jiné i na projektech budoucnosti ve společnosti Google, v příštích letech změní. Pokrok v počítačových a dalších technologiích podle něj přinese revoluci do medicíny.

  • Raymond „Ray“ Kurzweil je americký vynálezce, futurolog a jedna z klíčových postav technologického vývoje ve společnosti Google. Televizní společnost PBS ho zařadila mezi 16 revolucionářů, kteří stvořili Ameriku. Je autoritou v oborech, jako je optické rozpoznávání znaků, syntéza řeči a automatický převod mluvené řeči do textu. Věnoval se též vývoji klávesových hudebních nástrojů.

„Už nyní jsme schopni pěstovat orgány z DNA pacientů. Spolupracuji s firmou, kde pěstujeme srdce, plíce, ledviny. Jsme schopni je úspěšně voperovat zvířatům,“ uvedl Kurzweil. Cesta z oblasti, která se dnes možná jeví jako science fiction, do reality přitom podle něj nebude dlouhá.

„Brzy se to bude týkat i lidí. Řekl bych, že do pěti let to bude úspěšná experimentální technologie, za deset let to bude zavedená terapie,“ je přesvědčen. Nové metody lidstvu podle Kurzweila dodají nevyčerpatelnou zásobu orgánů pro transplantace.

Budoucnost patří biotechnologiím

Pokrok, který je nyní exponenciální, se podle Kurzweila nezastaví zdaleka jen u transplantací. Americký odborník počítá s tím, že v dohledné budoucnosti bude možné přeprogramovat imunitní systém, aby úspěšně bojoval s rakovinou, nebo vypnout geny spoluzodpovědné za obezitu.

V dalších oblastech si Kurzweil v příštích letech dokáže představit oblečení, které si lidé sami tisknou na 3D tiskárnách, nebo také pokrytí energetických potřeb lidstva skrze sluneční energii.

Vydáno pod