Americká armáda představila plně funkční granátomet vytištěný na 3D tiskárně

3D tiskárny jsou podle řady expertů záležitostí, která zcela změní budoucnost. Americká armáda představila jedno z využití, které naznačuje, jak velký potenciál je v této technologii ukrytý.

Když se začaly šířit světem první 3D tiskárny, zaujala veřejnost možnost vytisknout si na takovém zařízení zbraň. Pokusů v tomto směru se odehrálo rovnou několik, skončily různě úspěšně. Tyto zbraně ale byly nekvalitní a v podstatě velmi neúspěšné.

Teď ale přišla s vlastní verzí americká armáda – a v březnu 2017 oznámila, že dokáže na 3D tiskárně vytvořit něco mnohem většího než obyčejnou pistoli. Vojáci byli schopní navrhnout a vytisknou zcela funkční granátomet, přičemž drtivá většina dílů zbraně pocházela právě z tiskárny, jen několik detailů zbraně se muselo dodat odjinud.

Zbraň dostala přiléhavou přezdívku RAMBO (což je zkratka slov Rapid Additively Manufactured Ballistics Ordnance). Tento 40mm granátomet vznikal ve vojenské divizi US Army Research po dobu více než půl roku. Je složený z 50 dílů, kromě dvou vznikly všechny na 3D tiskárně. Dokonce i náboje vznikly na tiskárně – jen explozivní náplň do nich pochopitelně ne.

Modulární design zbraně podobné standardnímu granátometu M203 umožnil, aby se její vzhled v průběhu vývoje stále měnil. Při prvních testech, které proběhly na podzim roku 2016, se ukázalo, že zbraň funguje velmi spolehlivě.

Armáda nyní v tiskovém prohlášení popsala, jaké jsou hlavní výhody i výkon této technologie: „Během testů bylo vypáleno 15 výstřelů, aniž by zbraň vykazovala stopy degradace. Všechny vytištěné náboje byly úspěšně vystřeleny a vytištěný granátomet fungoval tak, jak bylo očekáváno. Všechny systémy držely pohromadě a střely vykazovaly odpovídající úsťovou rychlost odpovídající standardnímu granátometu M781 s tolerancí 5 procent. Menší problémy byly rychle napraveny drobnou úpravou designu.“

Drahé, ale přelomové

Armáda má ošetřeno, aby se tato potenciálně velmi nebezpečná technologie nedostala do nepřátelských rukou: představa, že se k tak výkonným zbraním, které se dají vytisknout doma na tiskárně, dostanou například teroristé, je pro vojenské činitele znepokojivá.

3D tiskárnu si lze postavit i doma (zdroj: ČT24)

Cena celého procesu i unikátních materiálů, jež se pro tisk využívají, je zatím extrémně vysoká - jedna taková zbraň vyjde na několik milionů dolarů. Nejde tedy úplně o technologii, která by se již dala využít v praxi. Spíše je to ukázka možností do budoucnosti.

Ideálem by bylo vytvářet modulární zbraňové systémy rovnou v oblastech, kde vojáci působí. Tedy vytisknout zbraně, které zrovna potřebují. Logisticky by to zcela změnilo způsob, jak se vojenské operace plánují.

Uložit