Ušetřila stovky let výzkumů. Mobilní videohra pomáhá s výzkumem Alzheimerovy choroby

Hru si zahrálo téměř 2,5 milionu lidí, kteří v ní strávili více než 63 let herního času. Sea Hero Quest se tak stala největší studií demence v historii.

Nejnovější pokroky vědců ve výzkumu bolesti, spánku anebo paměti. Až do pátku je v Praze představuje Týden mozku – akce pořádaná Akademií věd. Jedním z nejčastějších onemocnění mozku je demence. Zkoumat ji pomáhá i víc než 2,5 milionu běžných lidí. Hraním hry Sea Hero Quest totiž testují svoji orientaci v prostoru, a tak pomáhají zlepšit diagnostiku Alzheimerovy choroby.

Sea Hero testuje orientaci v prostoru, která se u nemocných alzheimerem zhoršuje velmi rychle. Před každou úrovní se proto objevuje mapa, na které jsou vyznačené a očíslované bójky. A ty potom musí hráči ve správném pořadí projet lodičkou. Hra je určená zdravé populaci. Neurologové na ní zjišťují, jaká prostorová orientace je normální a kdy už se blíží problém. Síla projektu je v dosud nevídané velikosti vzorku.

Jakub Hort, vedoucí centra pro kognitivní poruchy z FN Motol, vysvětluje, v čem je hra tak důležitá: „My jsme díky tomu, že je takové velké množství lidí, vlastně urychlili ten výzkum o desítky, možná stovky let.“

Reportáž o Sea Hero (zdroj: ČT24)

Předběžné výsledky ukázaly, že ženy dosáhly v průměru o 11 % horších výsledků a že orientace se postupně mírně zhoršuje – u obou pohlaví – už od 25 let. „To jsme dosud nevěděli, mysleli jsme, že celou dobu to probíhá podobně a teprve ve vyšším věku, že se to zhoršuje,“ uvedl Hort.

Pavučina informací

Data z celého světa se sbíhají v Británii. Na návrhu hry se podíleli místní neurologové. K analýze pak ale údaje poskytnou i kolegům v dalších zemích. Díky tomu se zpřesní diagnostika Alzheimerovy choroby.