Znečištěné prostředí zabíjí podle WHO 1,7 milionu dětí ročně

Znečištění ovzduší je jedním z hlavních faktorů, které každoročně přispívají k úmrtí asi 600 000 dětí ve věku pod pět let. A ohrožuje životy a budoucnost milionů dalších. Jiné vlivy zničeného životního prostředí připraví o život další statisíce dětí.

Za čtvrtinu všech úmrtí dětí mladších pěti let na světě může nezdravé nebo znečištěné životní prostředí včetně znečištěné vody a ovzduší, pasivního kouření a nedostatku správné hygieny. Tyto faktory zabíjejí 1,7 milionu dětí ročně, informovala Světová zdravotnická organizace (WHO).

Znečištěné životní prostředí je smrtící – zejména pro malé děti. Vývoj jejich orgánů a imunitního systému a také drobnější těla a dýchací cesty je dělají výjimečně zranitelnými.
Margaret Chanová
generální ředitelka Světové zdravotnické organizace

Podobné nehygienické a znečištěné prostředí může vést ke smrtelným případům průjmových onemocnění, malárie či zápalu plic, dodala WHO ve své zprávě, která se věnuje nejen souvislosti mezi dětským zdravím a životním prostředím, ale také tomu, zda děti zdědí trvale udržitelný svět.

Bedřich Moldan: Znečištění ovzduší je největší zabiják lidí (zdroj: ČT24)

„Znečištěné životní prostředí je smrtící – především pro malé děti,“ uvedla v prohlášení generální ředitelka WHO Margaret Chanová. „Jejich teprve se rozvíjející orgány, menší těla a dýchací cesty je činí obzvlášť zranitelnými při vystavení znečištěnému ovzduší a vodě,“ dodala. Škodlivé vystavení vlivům prostředí přitom začíná ještě před narozením dítěte v době těhotenství matky.

Problém, o kterém se ví, ale neřeší se

K podobným závěrům dospěla vloni zpráva UNICEF, její čísla však nebyla tak extrémní. „Znečištění ovzduší je jedním z hlavních faktorů, které každoročně přispívají k úmrtí asi 600 000 dětí ve věku pod pět let. A ohrožuje životy a budoucnost milionů dalších,“ uvedl v říjnu roku 2016 výkonný ředitel UNICEF Anthony Lake. „Látky, které způsobují znečištění, nejen poškozují dětské plíce, které se teprve vyvíjejí, ale také pronikají bariérou v jejich mozcích a ohrožují jejich zdravý vývoj. Žádná společnost si nemůže dovolit znečištění vzduchu.“

Mapa: Kde nejvíce hrozí dětem znečištěné ovzduší
Zdroj: UNICEF

WHO počítala s jiným čísly; zatímco UNICEF se zabýval jen znečištěným ovzduším, nová studie zahrnula do statistik i údaje o dalších enviromentálnějších vlivech:

  • 570 000 dětí ve věku do pěti let zemře ročně vlivem dýchacích problémů způsobených znečištěním vzduchu.
  • 361 000 dětí ve věku do pěti let zemře ročně na průjmová onemocnění způsobená špatnou kvalitou vody a nedostatečnou hygienou
  • 270 000 dětí zemře ročně během prvního měsíce života kvůli podmínkám, jež by se daly zlepšit zkvalitněním životního prostředí
  • 200 000 dětí ve věku do pěti let zemře ročně na malárii, které by se dalo zabránit zlepšením kvality životního prostředí
  • 200 000 dětí ve věku do pěti let zemře na zranění způsobená špatným životním prostředím

Satelitní snímky prokazují, že asi 2 miliardy dětí žijí v oblastech, kde venkovní znečištění překračuje hranice doporučované Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Nejhůře jsou postižené jižní Asie, kde v těchto oblastech žije asi 620 milionů dětí, na druhém místě skončila Afrika s 520 miliony dětmi a východní Asie, kde takových dětí žije 450 milionů. Nejčastějšími faktory, jež znečištění způsobují, jsou automobily, nadměrné spalování fosilních paliv, prach a spalování odpadu.