Brněnští lékaři operovali srdce bez uspání pacienta

Interní kardiologická klinika Fakultní nemocnice Brno má nový ultrazvukový přístroj pro lepší zobrazení srdečních a cévních struktur pomocí 3D zobrazení. Používá ho především při operacích pacientů ohrožených infarktem myokardu s vysokým rizikem krvácení. Oznámil to lékař Petr Kala, který dnes za pomoci přístroje operoval šestašedesátiletého muže s nepravidelným srdečním tepem. Operace byla při vědomí pacienta.

Lékaři skloubili při operaci dvě metody. Jednu používají už delší dobu, druhou jim umožnil nový přístroj. Při částečném umrtvení zavedli přes stehno pacienta do těla katétr, jehož cestu k srdci lékaři sledovali nejprve rentgenem a poté pomocí nového ultrazvuku.

Podívejte se na celou operaci. Video není vhodné pro děti a citlivější jedince:

Operace srdce (zdroj: ČT24)

Díky lepšímu zobrazení se jim lépe orientovalo v těle pacienta a lépe operovalo. V srdci pak v oušku levé síně zavedli okludér, nebo-li uzávěr, čímž eliminovali část srdce nejvíce zatíženou rizikem tvorby krevních sraženin vedoucích k infarktu myokardu. „Tento zákrok provádíme u pacientů, kteří z nějakého důvodu nemohou mít farmakologicky účinnou léčbu proti tvorbě sraženin. Většinou mají riziko krvácivých komplikací při této léčbě. Je to vysoce riziková skupina,“ uvedl Kala.

MUDr. Petr Kala při operaci
Zdroj: FN Brno

Podle něj se operace provádí u pacientů ohrožených akutním infarktem myokardu nebo s ischemickými chorobami. Nemocnice operace při vědomí pacienta po zavedení katétru provádí podle Kaly asi už sedm let. „Ročně provedeme 15 až 25 zákroků. Dá se tedy říct, že metoda je starší, ale postupně se vyvíjí technika. Nynější novinkou je zobrazení, které nám ukazuje struktury v jiném pohledu, než jsme byli zvyklí dříve,“ řekl Kala.

Novinářům dnes nový přístroj představil při zákroku na pacientovi, jemuž zavedl okludér do ouška levé síně srdce. Tím pádem prostor uzavřel a znemožnil vycestování krevní sraženiny do krevního oběhu. Pacient podle lékařů trpěl od roku 2014 opakovaně aritmiemi a léčí se s vysokým krevním tlakem. V minulosti měl při medikaci na ředění krve krvácení z močového a zažívacího traktu.

Proč musí být pacient vzhůru?

„Spolupráce pacienta je vždy velmi důležitá, a to nejen před vlastním zákrokem, kterému předchází podrobné vyšetření včetně jícnové echokardiografie, kterou jsme nově doplnili o 3D zobrazení, tak i v následujícím období po zákroku,“ uvedl MUDr. Kala. „Pacient musí brát doporučenou farmakoterapii a je sledován ve specializované poradně. Spolupráce v průběhu vlastního zákroku je také třeba, ale vzhledem k podané analgosedaci je její význam spíše menší.“