Zemřel autor slavného citačního indexu. Jak svým dílem změnil svět?

Zakladatel databáze Web of Science a autor citačního indexu Dr. Eugene Garfield zemřel tento týden ve věku 91 let.

Průkopník empirické informační vědy, tvůrce citačního indexu a analýzy Dr. Garfield zanechal trvalý odkaz v oblasti vědeckého, lékařského a akademického výzkumu.

Průkopník využití citační analýzy díky vytvoření systému indexace, který provedl revoluci ve způsobu práce badatelů s literaturou, zemřel náhle dne 26. února.

Co je citační index?

Citační index měl původně sloužit k vyhledávání informací, ale poskytoval také data pro vyhodnocení důležitosti daného výzkumu podle toho, jak často byl okomentován nebo citován ostatními badateli. Vytvoření citační analýzy a infometrie vedlo Dr. Garfielda ke vzniku mnoha citačních databází, včetně databáze Web of ScienceTM společnosti Clarivate Analytics a databáze Journal Citation Reports, která zaznamenává důležité faktory a další citační data pro tisíce odborných časopisů.

V roce 1964 vydala organizace Institute for Scientific Information, kterou Dr. Garfield původně založil, první vědecký citační index Science Citation Index. Tento zdroj zaznamenával bibliografický a citační obsah nejvlivnějších světových časopisů a umožňoval uživatelům vyhledat nejpodstatnější specializovaný výzkum pro své práce pomocí citačních odkazů.

Eugene Garfield
Zdroj: Wikimedia Commons

Původní záměr Dr. Garfielda, který je nyní obsažen a značně rozšířen v on-line databázi Web of Science, dále slouží jako spolehlivý a efektivní průvodce rozlehlým světem výzkumu. Obsah citačních statistik databáze Web of Science, která dokumentuje nejdůležitější výzkum v jakékoliv oblasti, přímo posuzovaný samotnými badateli, poskytuje základnu pro vyhodnocování a srovnávací analýzu výsledků výzkumu jednotlivých badatelů, institucí, zemí a regionů.

Vytvoření Science Citation Index umožnilo počítat impakt faktor, který měří význam odborných časopisů. Garfieldova práce vedla k vývoji několika algoritmů pro hodnocení důležitosti informací jako např. HITS a Pagerank.

„S velkým zármutkem se loučíme se zesnulým Dr. Eugenem Garfieldem,“ uvedl Jay Nadler, generální ředitel společnosti Clarivate Analytics. „Práce Dr. Garfielda utvářela způsob, jakým je vyhledáván a vyhodnocován výzkum na celém světě. Ctíme jej za jeho přínos výzkumu a naší organizaci, jako visionářského lídra, kolegu a přítele. Jako společnost Clarivate Analytics budeme pokračovat v inovacích v duchu, který Dr. Garfield zanechal ve své průlomové práci v oblasti informační vědy.“