K ohrožení přehrady Oroville přispěl Ananasový expres, popisuje NASA

Meteorologické jevy mají na lidstvo výrazný dopad. Jeden z nich, tzv. Ananasový expres, mohl za obrovské problémy na přehradě, které hrozily jejím protržením.

Skoro dvakrát víc sněhu než obvykle. To je současná situace na svazích kalifornského pohoří Sierra Nevada. Podle NASA je to příčina záplav a také nedávných problémů vodní přehrady Oroville.

Za nebývalé množství sněhu může podle vědců meteorologický fenomén nazývaný místními „Ananasový Expres“ - ten srážky přináší z Tichého oceánu. Sucha z posledních let tak nahradil opačný extrém.

Ananasový expres (zdroj: ČT24)

„Je to fenomén atmosferických proudů, které z Pacifiku přináší velké množství srážek a vlhkosti. Ta pak narazí do hor v Kalifornii. Letos toto proudění, které se také někdy nazývá ,Ananasový expres‘, přineslo obrovské množství sněhu a deště,“ vysvětlil Matthew Rodell z NASA. 

Pro Kalifornii je střídání povodní a sucha problém. Jde totiž o stát s nejproduktivnější zemědělskou oblastí v USA.

V kalifornském Centrálním údolí roste asi polovina národní produkce. Když tady mají problémy s nedostatkem sněhu, hodně vody se používá pro zavlažování, a tak vzniká dominový efekt. Ten má vliv na dostupnost a ceny produktů na pultech napříč Spojenými státy.

Přehrada na jezeře Oroville má poškozený nouzový přepad (zdroj: ČT24)

Velká většina srážek přichází v Kalifornii během zimy a současný trend směřuje k tomu, že spadnou během pár silných bouří v průběhu pouhých 5–10 dní. Fenomény, jako je Ananasový expres, navíc jde podle odborníků jen těžko předvídat.