NASA vyšle do vesmíru Tříokého havrana. Pomůže s budoucností kosmické dopravy

V sobotu 18. února pošle NASA v soukromé raketě Falcon 9 k Mezinárodní vesmírné stanici technologický modul Raven. Ten má přispět k automatizaci vesmírné dopravy.

Modul Raven (Havran) bude po příletu k ISS umístěn na jejím vnějším plášti. Odtamtud bude sledovat stroje, které se k ní připojují – všechna data o příletech bude pečlivě shromažďovat pro pozdější analýzy. V budoucnu je vědci využijí pro opravu, napájení a změnu orbity stárnoucích satelitů.

Mise modulu Raven (zdroj: ČT24)

Již od dob programu Gemini se ve vesmíru dokáží vesmírná plavidla k sobě přiblížit a spojit se za letu – ale téměř vždy přitom řídí tuto operaci člověk.

Vědci z Goddardova vesmírného střediska NASA ale doufají, že se jim podaří celý tento složitý proces zautomatizovat – díky tomu by mohly v budoucnu vesmírné drony samy dohnat na oběžné dráze satelity a spojit se s nimi. A to dokonce i s těmi, které na to nejsou navržené.

Raven
Zdroj: NASA

„Z přibližně 5 tisíc strojů, které jsme do vesmíru poslali, nebyla většina vyrobená na to, aby se s nimi na oběžné dráze dalo spojit,“ uvedl ředitel Satellite Servicing Projects Division Ben Reed na tiskové konferenci 8. února. „A právě kvůli nim tuto novou technologii vyvíjíme.“

Maličkost s velkou perspektivou

LiDAR (Light Detection And Ranging, také LADAR) je metoda dálkového měření vzdálenosti na základě výpočtu doby šíření pulsu laserového paprsku odraženého od snímaného objektu. LiDAR lze mimo jiné použít pro měření vzdálenosti, mapování terénu nebo měření vlastností atmosférických jevů.

ZDROJ: Česká astronomická společnost

Modul se sice jmenuje Havran, ale v NASA mu nikdo neřekne jinak než Tříoký havran – což je narážka na populární seriál (a knižní sérii, kde je to vrána) Hra o trůny. Stejně jako tato postava má i kosmický havran tři oči – tedy tři senzory, jimiž bude vesmír vnímat: ve viditelném spektru, infračerveném a pomocí lidaru.

Havran se z hermeticky uzavřeného kontejneru uvolní pět dní po příletu k ISS, pak bude instalován na plášť stanice.

Pokud by lidstvo dokázalo opravovat a znovu dobíjet satelity na orbitě, výrazně by to pomohlo s jejím vyčištěním – nebylo by třeba dostávat na oběžnou dráhu tolik další techniky.

Ve vzdálenější budoucnosti by se dokonce mohly drony vybavené technologií získanou Ravenem spojovat s vysloužilými satelity a nasměrovat je na nižší oběžnou dráhu – mohlo by se tak ničit vesmírné smetí, které působí čím dál větší problémy. 

Vydáno pod