Američtí astronauti dostanou nové skafandry: modré se značkovými botami

Společnost Boeing představila na konci ledna nové skafandry. Budou je moci využívat posádky soukromých kosmických lodí Starliner.

Soukromé společnosti budou už brzy dopravovat astronauty do vesmíru častěji než vládní kosmické agentury. Počet letů odbavovaných těmito korporacemi stále roste. Společnost Boeing chce, aby astronauti, kteří s ní poletí, měli jedinečné skafandry – pohodlnější, bezpečnější a současně na pohled dostatečně odlišné od těch, jež používá NASA.

  • V případě kosmických misí Gemini a Apollo byl použitý skafandr navržený jak pro vnitřní použití v kosmické lodi, tak pro výstup do vesmírného prostoru.

Nově představené skafandry dostaly jméno Boeing Blue. Jde o letové obleky, které na sobě budou mít astronauti během startu a přistání – nejde tedy o speciální skafandry pro vesmírné procházky. Jako všechny předchozí modely skafandrů i on vychází z přetlakových obleků, které používají piloti nadzvukových letadel. Od skafandrů NASA se liší v mnoha ohledech.


Je vyroben z lehčích materiálů – váží s kompletním vybavením necelých 10 kilogramů, což je asi o pět kilogramů méně než oranžové skafandry NASA. Má také mnohem ohebnější konstrukci, pohyb v něm je pohodlnější a jistější – tedy rychlejší.

Důležitou proměnou prošly zejména rukavice. Ovládání Starlineru má být založené na dotykových prvcích na obrazovkách – čím méně mechanických prvků, tím je menší pravděpodobnost, že dojde k opotřebení materiálu, věří Boeing. A tak musí být rukavice mnohem citlivější než u starších modelů, jsou navržené a vyrobené tak, aby se pro tento účel hodily.

Oranžový skafandr NASA
Zdroj: NASA


Aby mohl být design co nejjednodušší a funkčně nejelegantnější, je helma i průzor součástí skafandru, nejsou tedy oddělitelné jako u dřívějších modelů. Snaha o to, aby byly obleky jednoduché a tedy bezporuchové, procházela jako centrální myšlenka celým jejich vývojem.

Proč je modrá dobrá?

NASA vyrábí skafandry tradičně ve výrazné oranžové barvě. Příčina je totožná jako u stejně barevných „černých skříněk“ v dopravních letadlech. Když dojde k nějaké nehodě, oranžová barva je nejlépe vidět. U astronautů se to hodí i v případě přistání na moři, tam oranžová vůči modré kontrastně nejlépe vynikne.

Boeing věří, že modrá barva je u jeho skafandru stejně výrazná. Navíc množství elektroniky a zlepšené metody sledování letu zřejmě vedou návrháře k úvaze, že vizuální pátrání nebudou v budoucnosti tak klíčovou záležitostí jako dříve.

Značkové sportovní boty

Další klíčovou součástí nového obleku jsou boty navržené společností Reebok. Vizuálně spíše připomínají sportovní obuv než „vojenský styl“ NASA, který vychází z obuvi vojenských pilotů. Stejně důležité jako boty jsou i helmy – ty nové od Boeingu nabízejí větší zorný úhel, a tedy zlepšují schopnost orientace astronauta v prostoru.

Vydáno pod