Brněnský institut CEITEC chce proniknout mezi nejlepší evropská výzkumná centra

Středoevropský technologický institut v Brně (CEITEC) se zatím jako jediná výzkumná instituce v Česku bude ucházet o certifikát, který potvrzuje dobré podmínky pro zaměstnané vědce. Uděluje jej Evropská komise.

Cílem je zvýšit atraktivitu institutu jako potenciálního zaměstnavatele pro další experty ze zahraničí. Na odborné konferenci to dnes ČTK sdělili ředitel institutu Jiří Nantl a ředitel odboru výzkumu a vývoje ministerstva školství Lukáš Levák.

Logo strategie lidských zdrojů pro vědecké pracovníky (HRS4R) potvrzuje, že výzkumníci jsou na pracoviště přijatí na základě transparentních náborů a zaměstnavatel jim poskytuje standardizované a atraktivní pracovní podmínky. Jde o jeden z nástrojů, který napomůže v zapracování západních modelů řízení výzkumných institucí do českých organizací, uvedl Levák.

CEITEC VUT (zdroj: ČT24)

Podle Nantla udělení certifikátu významně zvyšuje atraktivitu vědeckého zařízení. „HR logo je dnes v evropském výzkumném prostoru a trhu vědeckých pracovních míst opravdu značkou toho, že se v dané instituci mohou s důvěrou ucházet o místo,“ uvedl.

V programu ministerstva školství jsou nyní vyčleněny peníze, které mohou pomoci vysokým školám a vědeckým institucím při získání loga. I tak je s tím ale spojená náročná administrativa. Přípravy v CEITEC zaberou přibližně rok. Je nutné popsat praktické fungování personální politiky od přijímání lidí, přes jejich hodnoceni, povyšování a odměňování, až k poskytovaným službám a zázemí.

Nyní má prestižní logo 300 vědeckých institucí. Zda a kdy je získá také CEITEC, není zatím jasné. Evropská komise má totiž nyní asi 800 žádostí hlavně z polských a španělských výzkumných institucí, kde je s prestižním logem spojeno veřejné financování.

Vydáno pod