Mezinárodní vesmírná stanice se zvětší o ruský modul. Dorazí už na konci roku

Spekuluje se, že v případě ukončení provozu Mezinárodní vesmírné stanice v roce 2024 by se modul Nauka spolu s dalšími dvěma ruskými částmi ISS odpojil a vytvořil by s nimi základ nově budované ruské vesmírné stanice.

Ruská vesmírná agentura Roskosmos informovala Evropskou kosmickou agenturu (ESA), že má v úmyslu vyslat k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) svůj Víceúčelový laboratorní modul (MLM, Nauka) koncem letošního roku. S odvoláním na šéfa zastoupení ESA v Rusku Reného Pischela to ve středu uvedla agentura TASS.

Rusko chystá připojení tohoto dalšího svého modulu k ISS už delší dobu. Jeho vypuštění bylo však opakovaně z technických důvodů odkládáno – start se plánoval už v roce 2007. Podle informací na webech byl termín naposledy posunut na polovinu či druhou polovinu příštího roku, ale ruské komické úřady počítají s letoškem.

„Začátkem prosince 2016 nás informovali, že oficiálním datem vypuštění zůstává prosinec 2017, i když víme, že jsou obtíže, rizika, že může být odklad,“ citoval TASS Pischela.

Spolu s modulem by podle představitele ESA mělo být na oběžnou dráhu vyneseno také evropské manipulační rameno ERA, jež je už v Rusku. Do dvou týdnů by měli přiletět z Evropy odborníci, kteří rameno připraví k cestě na ISS.

Vznikne ruská vesmírná stanice?

Ruská média před třemi lety tvrdila, že v letech 2017 až 2019 by se měly na oběžné dráze kolem Země objevit základy nové ruské orbitální stanice. To Roskomos následně popřel.

Hovoří se však o tom, že v případě ukončení provozu Mezinárodní vesmírné stanice v roce 2024 by se modul Nauka spolu s dalšími dvěma ruskými částmi ISS odpojil a vytvořil by s nimi základ nově budované ruské vesmírné stanice.